Thursday, 29 December 2011

eh ada apa hal?

Hurm semalam aku share satu video yang aku amik dari youtube...video mahasiswa vs panglima...aku ni bukan nak support mana-mana pihak cuma aku sedikit sakit hati dengan 'panglima-panglima' yang melalak tu...dalam vc 'panglima version' tu siap kata kurang hajar..biadap dan segala kata sampai melalak-lalak, terpekik terlolong..eh ada apa kes kan...

Macamana nak hormat orang cam ni ye? pasal bendera sampai nak jadi pergaduhan ke..kata sistem demokrasi..rakyat bebas bersuara so sekarang ni apa dah jadi? sangat tak paham la dengan keadaan negara sekarang ni..please la jangan la nak politikkan segala benda ...macamana nak aman kalau kebebasan bersuara tu di sekat..suara rakyat tak nak didengar...huhuhu..entah apa akan jadi pada masa akan datang...

Bagi aku vc panglima version tu sangat memalukan..siapa panglima tu? besar sangat ke pangkat sampai nak meludah pada orang lain...mak bapak budak tu sendiri pun tak pernah kot meludah anak dia..yang ko sesenang2 nak meludah tu kenapa? besar sangat ke pangkat kau? cukup tak berkenan dengan orang cam ni..itu la yang akan jadi bila emosi tak terkawal akal pun jadi tak waras...

Berbalik macam yang aku kata pasal aku share vc mahasiswa version tu..kalau la panglima menggunakan pendekatan macam tu kan elok..tak kira la Adam adli tu salah ke betul ke tak rugi rasanya cakap elok-elok..takde la orang ramai naik meluat...tenang je hati nak mendengar...apapun masing-masing punya hak untuk menilai...aku post sebab aku suka pendekatan yang diberikan oleh wakil mahasiswa tu...lembut..matang dan terserlah keintelektualan..komunikasi yang penuh beradab..tengok dan nilaikan la sendiri...

Eh..ni apa kes..tiba-tiba ada lak komen kat vc yang aku share tu kata biadab..ko dah cukup baik ke? aku rasa panglima version tu lagi biadab..ke itu la cara beradab bagi kau? tak berkenan aku masuk rumah orang tak beri salam tup-tup melalak...tapi takpe itu hak kau...sorry la ye..walaupun kita tak sependapat jangan pandang dengan pendapat orang lain..jangan anggap pendapat kau semua betul...itulah Allah dah kurniakan kita akal yang waras untuk menilai mana baik mana buruk..so that kalau kau rasa pendapat kau betul teruskan dan jangan pertikai pendapat aku boleh...hormati pendapat orang lain....

Teringat kisah Perhimpunan Bersih hari tu...aku sokong pun itu terserah pada aku kan..aku tak sokong pun aku punya suka so apa kena mengena dengan hidup kau..kau nak mempertahankan hujah kau pun kau punya pasal la tapi tolong la..tolong hormati pendapat orang lain...

Pendapat kau tak semestinya semua orang boleh terima...itu hak masing-masing..kau tak suka bukan bermakna orang tak suka....kau suka pun bukan bermakna orang lain suka....

semangat melayang...

Bila semangat kita hilang..mood kita tah kemana...semua benda jadi tak kena...camna nak pulihkan balik semangat...

Ntah kenapa la aku buat cam tu..pengajaran buat diri sendiri..jangan terlalu ikutkan emosi..sabar dulu dan gunakan akal fiiran yang waras...tak pasal-pasal dah terkena sendiri...

Minta maaf bebanyak kepada empunya diri..mungkin ada hikmah di atas segala yang terjadi..

Wednesday, 28 December 2011

Nak mendaki...

Sabtu lepas sepanjang perjalanan mau ke wedding cousin kami sekeluarga menikmati pemandangan sawah padi..dari jauh kelihatan gunung kinabalu..dalam memerhati tu aku tanya kat mak...ma macamana kekuatan dan semangat saya datang sampai boleh mendaki gunung setinggi tu....masing2 senyap kerana menikmati keindahan pemandangan barangkali...

Rindu kenangan mendaki..mendaki gunung kinabalu pada bulan july lepas menyumbang ke arah penurunan berat badan sebanyak 4kilo...kalau la dapat diputarkan masa ..mungkin aku akan berdiet huh!...pendakian yang amat meletihkan dan memenatkan..berkira-kira untuk tidak mendaki untuk kali kedua...tetapi sesampai ke puncak subahanallah maha besar mu ya Allah...tepegun..dengan keindahan puncak kinabalu...bersyukur kerana diberikan peluang untuk melihat keindahan ciptaanNya...

semasa turun aku juga yang terakhir tapi nekad dan tekad ku telah berubah...aku akan menawan kembali puncak Kinabalu jika umur panjang..pastinya aku akan training supaya tidak menjadi yang terakhir insyallah....

ehh melaratt pulak dah..jom kita layan pic semasa pendakian ku...

tersenyum simpul...belum start mendaki muka still okey..

 ini yang paling harus.. possing...

 taklimat b4 mendaki

 Doa itu penting ..semoga dipermudahkan perjalanan..

pemandangan d belakang rumah cousin


posing lagi...

selamat mendaki semua..

Aku berjaya ke puncak syukurrr nak...

ai like
 eksen padahal tak la curam hahah

Nak pi lagi insyallah....

Tuesday, 20 December 2011

maaf...

sorry sesangat kerana tak dapat ,e,berikan komitmen pada CDCS..kenetulan modem problm so x dapat nak upload pic timbangan..ni pun curi2 ke cc....sorry bebanyakk

berat macam naik..x control makan punca yang sebenar...lagi2 tenagh terang bulan....so memang kenaikan memang di agak...

gud luck untuk korang semua...

Sunday, 18 December 2011

modem rosak.

dah beberapa hari modem rosak..huhuhu kalau nak beli sendiri masak la...rm200 tu..tak sanggup den. warranty memang xde dah..tapi syukurr juga abang dapat free dari kawan dia..so menunggu la modem baru ....

cam boring la tak leh surf tenet kat umah..tapi ada bagusnya juga ..coz kalau ada tenet manjanggg aje aku online pastu keja pun tak siap..ada hikmah kot modem rosak kah!!

Hari ni sebenarnya nak ke kota kinabalu ada rombongan lawatan ke kilang pembuatan kuih cincin tapi awal pagi bangun kepala terasa berat sangat so aku tak jadi join..manjang aje tidur..kul 12 baru la buka kedai..camna rezeki nak masyuk kan heheh ....

Esok nak g amik modem yeyeee dah boleh online..so pada penganjur CDCS esok pic timbangan akan diupload k..sorry atas kelewatan...

Berat macam naik aje..esok pagi la aku timbang berat ek..pagi tadi lupa :)

Gud luck to all of u geng2 CDCS k....

Thursday, 15 December 2011

apa yang tak betulnya?

Apa yang tak betulnya..diet nasi dah nak 2 bulan..tapi berat still x turun2..menten jer...sakit hati dan buat aku malas nak tengok scale tepi dinding umah mak aku...

Semakin hari semangat semakin down...bila dah down semangat makan pulak naik cheh! sangat tension okeh! Hari ni kawan-kawan aku datang umah..semangat je aku nak jamu depa makan..cisss aku kononnya makan awal x nak makan sesama..tau aje la bila dah reramai makan pasti bertambah..kompom lagi tepat aku makan sekali dengan derang huhuhu sedih...

Hari ni aku masak laksa ..terung masak sambal..kerabu mangga..dan rendang ayam..laksa aku bedal..ayam aku bedal..terung pun sama...kalau mangkuk dan pinggan leh telan memang habis gak aku kerjakan...aku perasan aku kuat makan..even aku x makan nasi tapi benda lain tak sah kalau x makan..camna nak control erk...

Aku nak sangat cam dulu..aku kurang 9kilo time diet nasi 3bulan.,...tapi time tu gila babs la diet aku..segala jenis mee aku x amik tak kira la me kurus ke me gemuk ke sorry naik lorry aku nak sentuh...air pulak semangat aje minum bergelas-gelas ....now segala jenis mee aku bedal..nasib baik cacing tu bukan mee kalau mee memang aku cuba juga kot kahh!

Mungkin ni kesilapan dalam diet aku..huhuhu harap2 tak naik banyak la berat aku..x semangat dah nak join mana2 contest..nak nanges!!

Wednesday, 14 December 2011

Bahaya...

Semalam aku ada story yang aku ke kota kinabalu...now aku dah ada projek baru..aku dah start buat gelang n loket crystal and pearl..pearl tu pulak air masin nye pearl..so itula aktiviti aku semalam....tu yang aku merayap ke kk untuk cari segala bahan yang diperlukan...kali ni aku dah belanja sebanyak 5++ jugak la...mana taknya pearl air masin tu kan mahal...seutas aje dah kena 180.00...ada sesapa yang berminat dengan pearl air masin?...

Aku nak habaq sikit ni..kalau betul-betul berminat aku suggest korang order la dari kekawan yang reti nak buat gelang ke subang ke rantai ke...coz kos lebih murah..semalam aku tengok dari kedai tu 2 kali ganda dia amik harga...tapi ye la yang berpusu2 tu kebanyakkannya orang kaya2 dr kl..hihihi kesiann je aku tengok..ada yang belanja sampai ribu2 padahal kalau buat sendiri harga tak sampai mencecah cam tu..ni aku bukan nak promote ke hapa..tapi kalau korang nak order dari aku pun insyallah aku bagi harga kawan2 hahah..

Eh itu bukan isu yang bahaya sangat pun...yang bahayanya perjalanan kitaorang..memula dah plan nak tdo umah adik kawan aku..last2 tak jadi coz semuanya dah kehabisan RM hehehe so semangat nak tinggal sampai esok tu dah takda hahaha....pas tu owner nye keta pun nak balik...after makan kitaorang balik...so pepahamla perjalanan memangberbukit-bukit..hujan dan hari pula dah malam..kawan ni bru 1st time ke kk bawa keta so...memang ada gak perasaan gementar sket..tapi kami kami semua bagi juga semangat kat kawan tu....

Bukit ke 2 sekali lagi engine keta terstop...kali ni aku rasa dia x race huhuh aku pun habaq kat dia kalau bukit dari awal kena lajakk..guna gear 2 aje pun cukup...aku tengok kat belakang dah berderettttttt lori dan keta ..memang pasrah dah time tu..start sekali, undur ke belakang..start kedua kali terundur juga ke tiga kali skali lagi terundur..kali ke empat alhamdulillah...dan bukit terakhir dia dah ikut cakap utk tekan minyak kuat sikit ..alhamdulillah selamat..walaupun banyak kali juga melalui detik mencemaskan ...sampai umah dah pukul 10.30pm amik masa 3 jam juga perjalanan...solat dan tidurrr..heheheh

Ni aku nak cite hal makan pulak...sampai kk aku makan sayurr dengan ikan aje...petang sebelum balik makan ikan...ayam sket...sotong dua ketui dan udang seketui...agak2 kalau makan camni selalu gumuks tak??

Monday, 12 December 2011

kurus...

esok pagi aku akan ke kota kinabalu ..tido lak tu...ngikut kawan aje...aku risau sebenarnya ni..pepaham aje la kalau jalan ngan kekawan kan...mesti makannnnn makannnn makannnn..hopefully la aku masih mampu menjaga selera makan aku...ntah bila agaknya aku akan jadi cam dalam pic ni....


Cair hati para jejaka di luar sana nengok kan..
kahhh!! takpe cam sekarang pun comell!!

Eh..aku teringat lak aku lom hapdet gambar timbangan...kat cc ni x de bluetooth kat pc...modem kat umah tu hangkang camharamjadah...orang TM datang tadi..kalau nk beli modem jer dah 2 ratus...huhu mahalnya so kenala bersabarr dulu kannnn.....nanti apa2 hal aku akan update k...

gud luck to all geng2 KMMK.....semoga berat badan akan terus menurun..jangan ikut macam dakuuuuuu... :(((( mode sedih huhuhu...


Waduhhh....

Pagi ni seperti biasa bangun lewat hahahah...mana tak jadi gemokkk...lapar sebenarnya..terbayang2 mee sedap goreng yang aku tak jadi makan semalam..malam tadi aku gile punya lapar..sampai mengiggil ok..dah masak air dah untuk lembutkan mee maggi tu tapi bila pikir balik aku terus ke bilik n bermain game..nak ilangkan perasaan lapar tu naseb baek aku dapat hadapi dengan tenang ewahhh...

Sudah tu awal pagi lagi aku dah terasa lapar siot..terus la goreng mee sedap tu..sedapppp ditambahkan dengan telur mata 1 alhamdulillah sangat segar perut aku wahaha....kul 1.30pm aku makan ikan masak singgang..urm sedapppp sampai menjilat mangkuk...g mp sambil makan roti gardenia perisa jagung...
kuih ketayap 2 ketui n ikan singgang sekali lagi seekor, tetiba je cepat lapar ntah kenapa ntah...tapi biasanya kalau camni aku dah nak period dah huhuhu.....

Apapun aku harap sangat berat aku x naik..biar maintain jangan naik..kalau jadi malam ni nak aerobic jom jommmm....

Sunday, 11 December 2011

Nasi itu sedap atau tidak?

Assalamualaikum....

hai u ols...apa khabar yer...dah lama kiranya aku x mengusik belog ku ini..sejak ada c bucukk di rumah terasa cam malasss...hampeh kan!

Now bila dah menghantar si bucuk balik baru la terasa nak mengusik balik belog ni....

Alhamdulillah ...hingga ke hari ini aku dah lama tak menyentuh nasik...

Nasik?? apakah itu...sedap ke rasanya..ada rasa macam kefci ke? Mcd ke? hua hua hau shilakeee je pertanyaan kan...actually aku dah lama benar x menyentuh nasik kiranya sejak 01 november 2011 hingga ke hari ini....cam rekod aje kan...padahalll haram berat nak turun....

Kenapa tak turun....sebab walaupun aku x makan nasik aku tetap balun makanan lain...jumpa laksa kalau boleh bermangkuk aku habiskan...soto jangan cerita la itu memang fav aku kan...ha ha ha ...

Tapi aku tak sedih as long as aku tak sentuh nasik yang menjadi punca KEGEMUKKAN aku ....demmmm kalau la dari dulu aku control ..dah lama berat aku mencapai tahap idaman kalbu kan...
Tau pulak menyesal kan...lain kali beringat sebelum makan...hahahha aku timbang tadi berat aku 77.1
kg...mak aiiii naik nampak....gelak guling-guling....nampaknya misi aku dah gagal....tapi takpe masih ada masa kannnnn....

Kat kl banyak benda aku telan...huhuhuhu nak poseeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Ps: entry apa apa tah....ada aku kesah?

Thursday, 1 December 2011

sakit gg


Sakit gigi....hilang mood segala...huhuhuh nak hapdet blog pun x koser..k update later....

jogging dan aerobic..

fuhhh...gile penat aku malam tadi...kul 6.40ptg aku n my cousin g kompleks nak berjogging sakan la kononnya..cousin yang sorang tu nak beraerobic..n my uncle pulak main badminton...masing-masing punya agenda tersendiri...

Dalam kul 7.00mlm cam tu makin ramai la pulak bangsa-bangsa datang duduk kat tempat duduk kompleks tu...memula tak kisah coz spotlight tu tak dipasang...huhuhuhu sah ada lawan bola malam ni...cam terganggu kosentrasi pulak nak jogging...dan dan je nak lari 10 round..chehhh baru 5 pusingan dahhhhhhh terang benderang...cisss bedebah ahahahha ramai siot kat situ...aku ni jalan tundukkk je konon hahhahahah.....terganggu betul aktiviti jogging aku..tapi takpeeee..jommmm kita sambung aerobic jommm....

tepat 7.30 kitaorang dah masuk ke kelas aerobic alhamdulillah cikgu rani tu lom sampai...he he he boleh la lompat sket sket kannnn nak warming up...padahallll dah penat kau lari kannnn....

sampai je cikgu rani tu..dia terus start buat aerobic...gile besttttt memang lepas ni aku akan joinnn juga kelas aerobic ni...dulu2 aku memang aktif join kelas aerobic dia ni but since ada komitment lain hancurrr aku nye aktiviti aerobic...harap nak buat kat rumah...better join kelas aje la..bukannya mahal punn rm30 sebulan but malam tadi aku just bayar rm5 jerrrr....syok best dan terbaekkk...tapi yang tak syok tu..cikgu rani tegur aku..napa lama dah x datang....pas tu dia kata dia tengok badan aku banyak pertambahan huuuhuuhuhuh...

sejam tanpa henti..kau adooo?? ahahah lenguh kaki wa cakap lu...sabar aje laaa..tapi mak aiii peluh aku..kalau perah boleh la di buat minuman wekkkk..aku sendiri termalu mcamana boleh basah baju dan tudung aku....huhuu tapi takpe ok la tu kan daripada tak de peluh kan kan kan ....heheheh...

Lepas ni aku akan teruskan usaha aku untuk turunkan berat badan chaiyok chaiyok....



Lepas n

Wednesday, 30 November 2011

makan malam lagi.

makan malam lagi.huhuhu cam dem pulak rasa bila asyik mkn malam.tak boleh jadi ni.
ni semua kenduri punya pasal.huhuhu..
perangai sendiri cam hampeh nk salahkan kenduri hihihi
bgus la sangat kan...

Wednesday, 23 November 2011

asyik lapar je..

Pagi apa erk yang aku buat...oh yer nephew nak makan nasi beriyani tapi aku tak kose nak masak so aku masakkan dia nasi lemak aje...senang sket nak urus si bucuk tu...aku masak sayur labu sket...tapi tetiba aku jadi lapar sangat so how arrr...

Aku tengok cara yang paling mudah ialah masak mee goreng bodoh...he he so x lama pun..kejap je dah siap...waaa cam banyak la pulak tapi...nasib baik anak sedara nak makan mee ..so half-half la kitaorang makan..syukurrrrr..kalau tak selagi ada selagi itu aku x berenti makan....

petang pulak ada pasar ....hurmm memula plan nak cari mangga..sampai sana jer ternampak lak mee panas yang baru lepas di goreng ..apa lagi aku terus la beli seringgit..alhamdulillah selamat sampai ke tong he he he ....

camna nak diet kalau asyik lapar je ni...

so malam ni off dari segala makanan ....sekian

Tuesday, 22 November 2011

pic untuk CDCS....

 pandangan sisi.....

ni yang tak tahan ni hihihi 
langsung takde bentuk waaaaaa

::TAHNIAH Untuk Team HARIMAU MUDA::...

Dess..seram sampai sakit jantung tengok final antara Malaysia vs Indonesia tadi...terjerit-jerit sampai sakit anak tekak aku...fuyooo kitorang ni peminat bola ..kebetulan anak anak sedara ada kat umah bertambah meriah la kitaorang...semangat wooo....Malaysia Boleh...

Uncle sebelah umah tu indon...ala auntie aku nye husband...umah dia jadi tempat perkumpulan orang indons...ahahah satu jam awal depa datang semata-mata nak tengok bola...kesiannnn deh loe...

Part paling aku terasa lucu sampai menahan kencing kan..hahahha nasib baik la tak menitis kan kan kan...
time score ke-2 malaysia beria aku dan anak-anak sedara aku menjerit...Lawaks tol la...padahal offside hahahah buat malu aje kan..dengan anak sedara aku si aizatul tu yang memang kejanya nak menyakat orang je, terasa betul nak lempang sampai terpusing 360 darjah...yang tak boleh tahan tu ..time ulang tayang..beria aku dan anak buah aku melompat hahahhahaha..ingatkan dah nak gol..rupanya ulang tayang jeeee...

lawak tak..lawak tak...pls gelakkk....

Aku ni bukannya kaki bola sangat pun..maybe kaki bangku tu boleh sikit kot...kikiki..bukan semua players dia aku kenal...yang aku tau khairul fahmi and fakri..apek tu memang semua kenal kot.ala goal keeper yang penuh dengan "kontrreversi" putus tunang tu...kalau tak kenal tolong la pi eskimo..layak dok kat situ je..yang si fakri ni pulak aku baru je kenal walaupun dia x kenal aku...aku kenal sebab dia bawak masalah pada team..heran betul aku..teruk cara permainan tapi still ada kat dalam padang...

Syhhhhhhh...garuda tak garuda..apa yang penting TAHNIAH buat team Harimau Muda yang menyumbangkan pingat emas untuk Malaysia..korang memang the best terbaik dari ladang ....

Nasib baik Malaysia menang kalau tak mau seminggu team garuda menang huhuhu tak rela aiii tau...

Apapun TAHNIAH sekali lagi untuk skuad Harimau Malaya..Malaysia Boleh.....proud to be malaysian....

p/s: jangan pulak tetiba garuda menjadi angry bird hahah tak pasal-pasal burung korang jadi angry....

santapan untuk CDCs hancur!

Awal pagi aku g ke pekan...singgah pasar kejap..sampai pasar aku pekena mee 50sen...diulangi sekali lagi MEE...hahhaha orang kl kata mee bodoh...takde campur apa-apa pun sekadar mee je...and minum teh kurang manis...harusss ye minum yang tak manis...penting tu..kena kurangkan pengambilan gula dalam minuman...gula tu kan salah satu penyebab kegemukan ..betul tak betul? sepa setuju sila angguk angguk doplohpat kali....

Sampai pekan beli segala barang..syukurrr hari ni tak menyinggah kat mana-mana..aku ni bukan boleh harap sangat...kalau ke pekan x sah kalau x masuk restoran..."tong" ni selalu je lapar..cam tau-tau je aku kat pekan dem betul!! tapi maybe faktor sibuk kot sampai tak menyempat2 lapar tu nak datang pagi tadi...

Kebetulan hari ni ada tetamu from kuala kangsar nak datang umah..sis aku sibuk masak...sampai2 je..aku terus amik 2 ketul ayam masak kari dan 2 potong ubi kentang..sedap...sangat sedap...Nampak ikan goreng amik pula half...then amik pucuk ubi masak lemak..perghhhh...senang kan nak naikkan badan..sapa-sapa yang tak cukup berat sila makan banyak..pada yang size-size tilam cam aku ni sila jaga pemakanan anda ok?

Mak membebel x cukup lauk katanya..aku dengan rela hati masak buncis+udang kering..sambal petai ikan bilis dan kerabu mangga...habit aku yang x leh ubah dan aku rasa perangai paling buruk ialah...sambil masak sambil makan...tak siap masak dah habis aku kejakan...huhuhuhu...

Maghrib tadi makan sikit soto ayam...makan mangga ..makan kari ayam 2 ketul dan pizza sikit..pizza buatan sendiri :) sila sila jangan malu-malu makan je buat macam rumah sendiri....hahhahah nak gelak guling-guling sampai x boleh bangun...

Usaha tangga kejayaan ...jom sama -sama menurunkan  berat badan!!!

Sunday, 20 November 2011

Lu makan lu gemuk!

Aiyaaaaa......hari ni aku makan banyak ..stress la camni...makan banyak membuangnye idak! wadefak!
Huhuhu awal pagi bawak anak sedara ke pasar..hebat anak2 sedara aku ni..asyik nak mengepau aje auntie derang ni..nasib baik la ada cousin bayar hutang lama dia, rm10 aje pun kah kah..takpe..jom perabihkan rm10 untuk makanan....eh~ tapi apelah sangat dengan rm10 tu kan...sempat juga amik makanan untuk diri sendiri..kuih pau goreng balun 4 ketui...meehoon goreng seringgit selamat sampai ke "tong" perut! belen tu aku kasik pada derang untuk menghabiskannya...pandai2 la korang bebagi...

Balik dari pasar nephew aku ajak ke sungaiii....awal pagi tu ..jam8.30 gila sejuk kau! takpe yang penting aku tak berendam..malu pulak kalau orang yang lalu lalang kata ,ternampak "badak berendam" kannnnn!

Sampai je kat sungai belarian la mereka-mereka nak terjun sungai..macam orang sakai yang tak pernah nampak sungai padahal hari-hari ke sungai hahahha ...sedap je derang main kejar2 erkkk ..auntie dia tercongok cam orang sakai kat dalam keta..sambil dengar radio sambil mulut tak berhenti mengunyah..habislaaaa diett kali ni...

Balik dari sungai semestinya my ahkak dah sibuk memasak...wowwwWWW terGODA aii....labu..sambal petai..ikan ..ayam...kerabu mangga....hahahah semua aku bedal tolak NASIK okey!!!
eksen lebih cik orked ni...nasik tolak tapi lauk tu berapa kali ang menambah...

petang skit....Jom kita goreng cucur jom.....JOMMMMMMMMMMMMM...
wa kalau pasal makan cepat aje niece aku jawab..suh kupas bawang pun x nak...cheh! suhhhh g main jauh-jauh ..jangan join kitaorang makan cucur...

ok sejujurnya ...aku makan cucur udang berapa ketul...hancussssss!!!! kesian aku ni...orked-orked kau ingat tepung tu protein ke...tu karbo banyak oooo...kau sedap-sedap aje makan eh...ganjarannya tunggu minggu depan ...lepas naik scale harap2 kau x pitam yerrr..

aku sangat kenyang..sila tolong aku habiskan makanan kat meja makan tu...cepat..cepat siapa cepat dia dapat...

kalau ada sapa2 perlukan lemak sila miss called / call atau sms aku....segala pemintaan akan ditunaikan ...lagi banyak pemintaan lebih cepat aku kurus hahaha

CDCS

Hai semua...hari ni bermula la sudah program CDCS (cabaran diet cuti sekolah) wah wah ...macam best dan memang aku teruja sangat dengan CDCS ni.. contest lepas peubahan berat badan memang ada tapi sedikit...time tu dah dapat mengurangkan sampai 76kg but now? hurmmm sedih dan terasa macam nak makan tanah aje supaya sakit perut dan sayik membuang dan masuk sepital 10 hari dan berat pun turun!

boleh??

Camna aku nak upload pic erk? maybe malam sikit aku akan upload pic depan sisi dan belakang..cheh! malu seh...aku masih belum layak menyarungkan inner untuk ditayangkan ke dalam belogku ini...biarlah aku pakai aje t-shirt supaya dapat tutup segala pemandangan yang menyakitkan mata!

Aku tak dapat gambar untuk timbangan hari ni ...bukan sesaje tau...battery scale aku langsung x berfungsi dah..naik je tadi dar error so maknanya aku akan update bila aku berkesempatan ke pekan untuk beli battery..gambar insyallah malam ni....

Berat terkini.....78kg phewwwwwittttt....maluuuu......

*mukamerahpadam...maluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu...berat kan..kan..kan...sila angguk ..!

Thursday, 10 November 2011

Makan-makan di rumah..

Hari ni makcik n cousin serta anaknya datang ke umah...seperti biasa kalau ada tetamu air kopi menjadi hidangan heheh...tapi ai x buat kopi....adik adik ai yang buat...
dah borak-borak sampai terleka ..owhh tengahari dah rupanya heheh...sooooo dapat teka tak orked buat ape?
hurmmm orked sediakan la makanan untuk lunch..tapi ai x tangkap pic la..lupa pulak..takpe-takpe esok2 bila ai dah ingat ai masak n ai tangkap pic lah pulak yee...kikki...

u ols tau tak ai masak apa..hurmmm tetiba kerajinan melanda...pkerja mama mau makan mee...so ai masak mee+daging,,,siap!

ai masak lagi serunding udang..siap!

ai masak sayur pulak...brokoli+capsicum+cauliflower+lada merah+ayam yang di hiris halus-halus...siap!

nampaknya tetamu semakin bertambah..x-penoreh getah kitaorang dulu n my auntie...dasssss..terus lari g goreng telur dadar.. siap!! waaaa cam banyak aje kan padahallll....ok la ...lagipun adik ai dah masak terung tadi..cam tak best aje makanan kan...ikan pun takda...sebenarnya dah nak sebulan lebih kami x makan ikan...ada cerita di sebalik...bila nak pikir balik eiiiiii cam tobat nak makan ikan....

tapi paling best tu...ai yang nak diet ni...g jugakla melahap mee...eh eh eh..macamana nak diettt....

takpe2 20nov nanti start balik nak diet betul2 kah kah kah.....dugaaannnnn

Tuesday, 8 November 2011

datang dah dia....

Hari ni usha2 blog fav aku...weiii dah datang dah aku nye kegilaan nak memasak n mencuba resipi baru...
sapa-sapa yang kenal aku memang aku,memang tau yang aku ni memang suka noo memasak..tapi tu pun kalau datang rajin aku la...kalau tak...haram nak masuk dapur :)

Semalam aku cuba buat chicken pizza..sebenarnya dah lama dah nak buat...time pose hari tu lagi..tapi tak pernah la sampai semangat nak masak pizza...heheh nak masak ni kena ada semangat jugak tau kah!
cheese pun dari raya hari tuuuu lagi....so kebetulan ada my niece and nephew kat umah so meh sini auntie long nak buat pizza...jeng jeng jeng....


Hah ni time dah dileperkan ke dalam bekas tu....

Letak cheese tak agak-agak

Heheh ni dah siap bakar dah selamattt....

Gumbira dapat makan pizza

Cheese yang x tahan tu..nyum nyum...

Teringin nak buat roti paun pulak....huhuhuh

Monday, 7 November 2011

Makan sakan...

Semalam hari raya hari ni cuti raya...raya ...raya..raya..huh! penat perut nak terima makanan.... Pagi semalam aku melantak rendang daging..hari ni pulak, siang2 aku dah mentakdarah sup daging...sup cendawan...dan malam lak ke kenduri akikah anak sedara aku...huhuhu x pasal-pasal aku makan banyak...3 hari lagi camni kompom kenaikan yang mendadak.........Camnala nak berjaya atkins diet aku ..kalau camni caranya..terang-terangan dah melanggar pantang..cheh! Takpe-takpe esok aku start balik.... caiyok-caiyok

Sunday, 6 November 2011

Selamat hari raya aidiladhah....

Selamat hari raya aidiladhah semua...hurm raya camni please la control pemakanan tu yer...lagi-lagi lah yang tengah nak menguruskan badan macam ai ni....memang kena berhabis baik la nak mendietkan diri dan mengelakkan diri dari makanan yang sedap...

Baru kejap tadi ai pi rumah kawan pakcik ai...sedap juga makanannya tapi ai cuma makan acar timun dengan sup sayur aje....kahh..beria la tu konon padahal kat umah tadi ai dah melantak sup kundur dengan rendang daging....agak-agak berapa la kenaikan berat ai untuk sehari makan sedap ni yer...

Ai ni bukan boleh harap sangat..kejap kata nak diet ..nampak makanan sikit terus aii tergoda..tapi insyallah ai akan usaha usaha dan terus usaha...biarpun baru kejap tadi ai ditanya dah berapa anak ai...demm sangat ai rasa ha ha ha sepa suruh tak reti jaga badan....tau lak nak terasa bila kena cakap GUMUKS kan ...huh!!

Takpe-takpe...gemuk pun gemuk la ..yang penting ai happy...happy la sangat kan.....

Jommm Jommmm kita control makannnn....hari ni atkins tersasar sikit...insyallah lepas ni no kompromi hihihi....

Saturday, 5 November 2011

Hari ke5 SNTN

Yezza...hari ni aku masih berjaya tak makan nasik...tapi aku dengan menyesalnya telah menggantikan santapan nasik kepada bihun sup...bihun aku tak makan banyak, sikit aje ....tapi tetap telah melanggar etika dalam beratkins diet...cheh! sangat menyesal okey!... Biasalakan setiap sabtu ada pasar..so penat2 kat pasar tu silakan la menjamu selera dengan bihun sup yer..walaupun tak la sedap mana tapi itu dikira santapan wajib..tapii...waa siap tapi2 lagi tu...aku dengan bangganya nak umumkan aku dah mengurangkan sangat pengambilan karbohidrat dalam beberapa hari ini..waaaa cayalaa kan..tepukan pada diri sendiri.... Keyakinan tu kena ada...lambat turun pun lambat la yang penting kita kena ada usaha...ha ha ha .. cam nak tergelak pun ada...ye la mana tak nya ..bila dah turun sikit 'bangga' sampai macam dah 30kilo turun...lepas tru terus lupa dunia..camna nak kurus kan... Kejap lagi nak melahap sayur 'kauliplower' dengan capsicum...sedap doeee dimakan begitu saja...nasib baik la murah je kat pasar tu ..kalau nggak..kepunan aku....

Friday, 4 November 2011

Hari Ke4 SNTN

4/11/2011 ....dan hari ni merupakan hari yang ke empat aku tak menjamah walau sebutir nasik. Perit doee, biasakla kan perut aku ni memang dah biasa diisi dengan nasi ..so pepaham aje la kalau dah 4 hari x terisi dengan nasik...yang ada anginnnnn....

Paling tak boleh blah malam tadi aku siap terjaga dari tidur..siall betul...time aku berdiet ni mimpi lah pulak makan sedap-sedap.subuh-subuh buta menetes air liur nak mencari nasi dengan ayam....cissss takpe-takpe sabarrrrr....

Sekarang ni aku dah start minum banyak air...aku ni memang jenis susah nak minum air kosong..kau kasik aje la 10 botol air manis....kompom habis tanpa sisa hahaha....Tapi Alhamdulillah aku dah dapat menghabiskan 2 botol mineral besar walaupun aku tau itu belum mencukupi kahhhh...takpeee usaha lagi....hari ni nak minum 3 botol besar boleh?

Kepala cam dah berat je ...gastrikkkk.....

Thursday, 3 November 2011

Hari ke3 SNTN....

Yeahhhh..berjaya mengharungi hari semalam tanpa menyentuh walau sebutir nasik...huhuhu sakit sebenarnya nak kurus ni....tapi ni la cabaran-cabaran bila nak kelihatan kurus dan chantek...bukan mudah sebenarnya....

Pukul 10malam  tadi perut dah krekkk krookkk krekkk krokk...tapi sabarrrr....agak takut juga kalau gastrik datang kan....tapi lepas minum air ok dah sikit...terus terlenaaa....

Nak amik semangat balik ni....cam time diet dulu....

Dulu...pernah 3 bulan tak sentuh nasik...memang peubahan tu nampak sangat la..baju size dah boleh masuk..tapi disebabkan time raya..nah ambek kau naik berkilo-kilo tanpa di rancang....
nanges sambil gigit jari...

sumpah! time tu takut sangat nak naik scale..tau kenapa? bukan sebab takut scale tu pecah ke hapa tapi takut angka tu naik....huhuhu memang hancur luluh bila tengok balik angka sebenar...maunya tak takut bila naik sampai ke angka 8...risau tak risau??

Kuatkan semangat orked..sampai bila la nak dengar orang kutuk pasal berat kan..sabar tu sabar juga...kang ada yang kena pelempang baru tau....

Kalau tercapai angka yang di idamkan alangkah indahnya....

Wednesday, 2 November 2011

Misi....

Ingat lagi tak pasal cer aerobic dulu...haaa itu sebenarnya misi aku pada bulan november ni...
Nak mengaktifkan diri untuk pengurangan beratttt...yea yea nak kuarkan peluh....
Dulu..ye ye je nak join itu ini...abes contest je  berat semakin naik la pulak dah...

Start 1hb nov aku dah start tak sentuh nasik..insyallah..
aku nak sangat kurangkan pengambilan karbohidrat dalam pemakanan seharian aku...
ye la berakhir aje PERS hari tu..gaya pemakanan aku 100% berubah...
makan nasik tak ingat dunia..yeps..sedap bila makan tapi ambek kau...naik 3kilo...
cheh!!

Actually aku nak sesangat buat diet atkin tu...teringin sangat...tapi aku takut aku tak kuat..
lagipun hujung tahun camni..kebarangkalian aku nak makan banyak tu tinggi la....
bulan ni aku ke kl...sah-sah makan banyak dengan enchek abang..fuyoooo kau...
dengan dia tu..aku cakap je nak makan apa...dia tau ngikuttt je selera aku ni...
nasib baik la dia tak komplen bab-bab berat...

hahahah ye la sangat tak komplen kannnn..
padahalll dia la sibuk nak suh diettt...
kadang-kadang hangin je rasa..

tapi tu la masalah aku ni...orang tegur aku melenting..
bila baju dah x muat mulalah aku komplen...

teringat masa raya hari tu...baju yang siap dijahit 3pasang..
yang  sedap masuk kat badan sepasang je...
lagi dua pasang...bye-bye gaman...
kain mahal-mahal...tapi nak masuk..hampeh...
alih-alih sesuka hati kau nak salahkan tylor hahah naseb la sape dapat customer cam aku...

tapii...memang dia memandai g buat kurung moden..sepa suruh??
kalau aku "kecik" sikit...mungkin bolehla aku pakai kannnn...

sudah-sudah la merepek orked oii..kah kah...
apa yang penting sekarang aku nak fokus untuk turunkan berat aku...
sayang rasanya bila baju dah tak boleh pakai...
susah nak cari size besar-besar ni...

nak kurussssssssssssss...

Cameron Highland....

Dok semalam pun hokey..tapi kalau seminggu lagi best!

Tiba-tiba teringin nak ke Cameron Higland...feeling2 nak honeymoon konon...
isk isk lately rasa macam semua benda aku nak...ntah tercapai ntah tidak...
aku nak jalan jauhhhhhhhhh...aku nak cari sedikit ketenangan...
aku nak tido sepanjang hari tanpa memikirkan apa2 yang menyesakkan otak..
boleh??

semua boleh asalkan ada $..
kalau takde $ kau nak berak kat public toilet pun problem...ada paham...

Aku rasa kat cameron tempat paling best nak release tension...
dengan sejuknya..dengan nyamannya..dengan jauh dari kebisingan...
best nye kalau aku dapat p.....

Ada sapa2 tak yang nak p..cuti sekolah pun dah dekat ni..
nak join boleh?
Eiii apesal diammm? sorang pun tak bersuara..
takpelah takpelah biar aku sendiri je ke sana...kahhhh...

Orked..orked kesiannya kau....

::ada sesiapa nak pi..bawak aii sekali boleh??::

Tidak apalah....

Kalau orang buat kita macam ni...
Kalau orang buat kita macam tu...
Kalau orang buat kita begitu-begini...
Kalau orang buat kita macam-macam...
Kalau orang memperkotak katikkan kita...
Kalau orang menyakitkan kita...

Tidak apalah...
Tidak apalah kalau begitu...
Tidak apalah...sabar ...
Tidak apalah ...diam....
Tidak apalah..tenang...

Tidak apalah semoga satu hari nanti akan ok-ok saja..
Tidak apalah semoga satu hari nanti dia akan sedar....

Tidak apa....
Tidak apa...

Biarkan saja begitu...
Biarkan saja begini...

Tuesday, 1 November 2011

November...

Oktober dah berlalu..september pulak menjelma..wahhh macam lagu pun ada...tak terasa semakin hari semakin dekat dengan penghujung 2011...banyak benda yang belum tercapai...banyak benda yang belum terlaksana...

Tempoh persahabatan semakin bertambah yang entah bila ada pengakhirannya...bila agaknya?
tunggu sajala si kumbang memainkan peranan..boleh ke??

smile....

big smile....

merapu ntah pape tah....

apa specialnya november,...owhhh hampir terlupa november ni majlis perkhawinan sahabat baik aku....

Tahniah sahabat..tangan ku hulur memohon sejuta kemaafan...*cam ayat raye jer...
keadaan tidak mengizinkan untuk kita bersama-sama meraikan hari bahagia kau..

Insyallah kita akan bertemu sebelum hari bahagia kau...
semoga kau bahagia dengan lelaki yang bakal menjadi ayah kepada anak-anak kau....
aku sayangkan kau...

Terasing...

"Terasing"....membuatkan aku lebih kuat untuk berdiri sendiri....
terima kasih "terasing" kerana tanpamu aku tidak akan cuba berdikari sendiri....

Monday, 31 October 2011


Aku nak ni..ada sapa-sapa sudi kasi kat aku?? plsssss
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_
_

Sayang...hp sony ni x de lock ..so ehem-ehem tekak dah gatal ni..nak batuk sah uhuk uhuk..
diharap anda faham dan merestuinya okey??

Saturday, 29 October 2011

what..???

Biar betik....u ols tau x aku sangat2 terkejut dengan kenaikan berat badan akuuuuuuuuuuu...

ouhhmaigot! terkesima ..tergamam dan hampir2 tersedak ketul-ketul pearl yang dibeli kat yummy tadi...
nyesal...nyesal...nyesalllll betul aku g gatal-gatal naik scale tadi...

Berat terkini....tambah je la 3 kilo dari berat sebelum ni...cilakok....
patutla baju2 dah tak muat dah.....

DIETTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT....tension aku cam ni...

Friday, 28 October 2011

"P"

Siokkkk...kesakaian terserlah la sudah...yes aku bangga..walaupun mungkin orang lain dah berabad dapat lesen "P" dan aku baru je dapat ..tapi aku tetap bangga ...bangga dengan semangat dan usaha aku...walaupun kali pertama aku failed gara-gara jpj staff tu poyo dan kerek nak mampus....

Aku happy cam dapat anugerah oscar kan...padahal apa la sangat lesen "P" tu kan kan kan...whatever la oiii...yang penting aku dah ada "P" korang jeles? ahahah opsss..terlebih sudah...

Macam "terlampau" pulak keterujaan aku ..eiii yang penting bukan aksi yang melampau kannnnnnnnnnn....

Yea yea lepas ni aku dah boleh bawa keta dah...tanpa ragu, tanpa gundah..tanpa gulana *toinggg!! ade ke ayat cam tu* ye la mau tak kau gundah gulana bila ada roadblock, terpaksa la mencari jalan alternatif..kemain jauhhh kau nak pusing..okeh! kalau jalan kampung takpe tapi kalau kat tengah-tengah bandar kau disaman? apa kau rasa ? oren ke strwberry? sesia je membayar saman tak pun bagi duit kopi kat depa-depa tu....

*kemain belagak kau sekarang orked....ingat oii kau tu baru "P"*
..elehhh P -P aku pun..berapa ramai orang kat luar sana yang lom ada lesen..at least aku leh gantung lesen P aku kat leher ahahahha psyco aku ni....

Takpe..takpe ini yang aku nakk dari dulu cuma tersangkut lama dah...takdela orang risau bagai bila aku bawak keta....takdela orang akan kata "keta ni bukan untuk belajar" takdela orang akan kata "kalau ada apa2 dengan keta ni owner keta ni yang kena" dan takdelah benda2 mengarut aku dengar....

So sekarang ni..misi seterusnya setelah dapat "P"..aaapaaa tu arr sayanggg........ni jawapan dia.......
-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
--
-
-
-
TADAaaaa
-
-
-
-
-
-
Belum dapat angan-angan jeeeee.....
-
-
-
-
-
Insyallah...boleh tak bang???

Impian aku...

Today i was chatting with my friends..she oso like me that who love to cook and has her own shop...yeah..sudah semestinya cerita semua pun tentang bisnes dan masakan....

Waaaa masak masak....terus perut pun lapar ha ha ha ...asyik makannnn aja tak sudah-sudah...patutla berat kau bertambah orked..pantang dengar masak-masak terus lapar..tu yang tak boleh tahan tu....

Opsss...stop cerita pasal lapar...sebenarnya masih ada niat aku yang belum termakbul...aku nak sangat belajar memasak ..skill tu dah ada....cuma maybe nak mempelibagaikan skill aku jer...skill sekarang skill kampung-kampung jeeee....manalah tahu ada rezekiii nanti boleh la aku buka kedai makan pulak....

Impian aku akan datang...toksah la akan datang aku target dalam 5 tahun akan datang la..kalau awal dari tu alhamdulillah...aku nak buka restoran family...means restoran family aku...kiranya usahasama antara adik beradik aku la....kalau derang berminat tu silakan..kalau tak berminat takperrr..aku still akan cuba untuk meneruskan impian aku...

Zaman sekarang ni aku rasa bisnes la paling selamat and cepat ko nak merasa simpan duit dan pegang duit banyak...contohnya bisnes makanan...penduduk semakin bertambah..perut pun semakin banyak nak diisi...so insyallah berniaga makanan ni satu bisnes yang menguntungkan as long as ko pandai nak tarik perhatian pelanggan...murah dan sedap...serta services yang cepat..kompom la orang akan cari restoran kau....

Banyak aku tengok restoran yang lingkup...tau sebab apa? sebabnya sudahla lambat..bila sampai je makanan ntah pape tah...aku tak kata maskan aku sedap tapi mungkin itulah realitinya...pasti akan timbul kata2 ni "nenek aku masak lagi sedap"..cheh dah la lambat..tak sedap satu hal....harga? betul2 cekik darah....

So konon2 (insyallah) restoran aku nanti aku akan pastikan customer akan berpuas hati...dan aku akan make sure derang akan datang balik dan puji masakan aku...kah kah kah ye la sangat kau orked...padahallll...masak telur je kau reti ada hati nak buka retsoran...tapiiiii angan-angan tu kan bagus....eiiii berkobar-kobar la pulak semangat...

Rasanya dah lama dah aku simpan hasrat aku ni....mungkin buka dengan bermodalkan 200k tu sesuatu yang mustahil la kan...biasanya bermula dengan kecil-kecilan dulu...biar orang cuba dulu...kalau dah ok baru la tambah sedikit demi sedikit...cam tak sabar pulak dah...

Bila la impian terlaksana.....amin ...amin...mudah-mudahan ada rezeki aminnnnnn

kisah lama....

Sembang-sembang dengan mama..terbukak pula cerita lama di zaman persekolahan..bermula dari cerita sekolah rendah..menengah..kolej dan sampai la sekarang..

Pepaham aje la kan, kalau dah cerita lama..kisah cinta pun terungkit juga.. hak hak hak...cinta monyet jerrr ponn...

Puas la aku buat gaya tadi..bila ada cerita yang memerlukan aku buat gaya aku buat ajee baru syok sikittt..cerita tanpa gaya ibarat makan lauk x de garam..takde rasa..takda nikmat eh..betul ke??
..habis la aku ulang tayang segala gaya-gaya... apa lagi mama dengan adik ketawa aje...ntah apa yang lucu ..aku pun tak tau..

"kalaulah".....bahaya kalau ada kalau-kalau ni....erm tapi kalau la dia bertindak cepat dulu....takpalah past is past kan...

Yang penting sekarang hidup mesti diteruskan...aku bahagia dengan keadaan dan kehidupan aku sekarang...dengan adanya chenta hatiku, hidupku lebih bermakna...

Thursday, 27 October 2011

Apa nak jadi......

Tengah usha-usha fb setelah sekian lama tak menyibukkan diri dalam dunia fb....terpandang pulak post dari Sinar Harian tentang gempa bumi yang berlaku di turky..

Sedih dan timbul belas pada keluarga mangsa...kesiann...bersyukur sangat-sangat kita masih selamat dari kejadian-kejadian buruk seperti itu..Alhamdulillah...

Aku cuba untuk masukkan diri aku dan berada di tempat keluarga mangsa yang terkorban...sedih ....bilamana kita kehilangan keluarga yang tersayang..sumpah..aku ngeri dan aku tidak mahu memikirkan tentang itu...Nauzubillah....sungguh dashat dugaan yang menimpa...huuuuuhuuu....

Tapi aku sakit hati  bila terbaca satu komen dari seorang ahli fb...dibawah gambar kemusnahan gempa bumi tu tetiba ada komen camni...

 kalu jd kt kelantan rerase ade x budget tuk develope balik ??"


Eh..pelisss la mangkok..dah jadi cam tu pun masih nak pikir pasal politikkaa dey?? ....

Aku mentioned nama kak Norhayati Berahim a.k.a penulis novel kesayanganku...lagipun husband kak yati orang turky....

"kak Norhayati Berahim sedihkan lihat kemusnahan cam ni...tapi lagi sedih bila baca komen di atas.............."


Norhayati Berahim "selagi ada ulama yang menjadi umarak, selagi ada doa yang dipohon insya-ALLAH  mana-mana negeri pun akan selamat. Cuma kita sudah semakin kufur dengan nikmat ALLAH, pemerintah/umarak sudah bukan dari golongan ulamak. Cuba anem tengok teruk-teruk banjir pun di negari Kelantan, bencananya tak keterlaluan tetapi yang dulu dengan kondo tumbang, dengan masalah landslide yang keterlaluan di mana? Kadangkala yang ditimpa musibah bukan kesalahan mereka tetapi kesalahan pemimpin dan kesalahan orang lain. Mereka terkena tempiasnya.."


Entahla...apa sebenarnya yang cuba disampaikan oleh "orang" di atas tu?
kenapa nak kaitkan dengan negeri Kelantan pulak? ...kenapa bukan negeri lain? adakah disebabkan PAS yang memerintah Kelantan maka dia cuba timbulkan isu itu?? wallahualam ..aku tak nak komen pasal tu...

Tapi..deyyy fikir-fikirkanlah bersyukurla bencana tu bukan kena dekat kita...Nauzubillah..sedap-sedap kita mengata esok lusa Allah pulak turunkan bencana kepada kita...

Satu yang kita kena fikir..rezeki itu datang dari Allah..walaupun teruk macamana pun bencana yang berlaku ...sesusah manapun untuk membangunkan kembali...Insyallah selagi kita percaya kepadaNya insyallah..yang susah akan jadi mudah...

Rezeki datang dari Allah...bukan datang dari k. Malaysia..bukan dari Amerika..bukan dari Pakistan...bukan datang dari siapa-siapa......
usaha tak usah cakap la...semua pun kena perlu usaha..semangat..jujur....

....

aktiviti x ada....

"sorry hari ini tak ada class...jumpa hari jumaat tQ" -Rani-

Nah...kasian delo..semangat kemain lagi ..sekali class aerobic tak ada..hampa sikit........
taim ni aku ber4 dengan my cousin..jia..tini..anak sedara ayra dan aku sendiri....buhsan nyeeee...menunggulah kami sampai kul 9 malam...taim tu uncle baru selesai main badminton....ambek kau!! cari la tempat lepak kat mana-mana...

Tak tahu kemana nak poie...terus la tukar plan B nak jogging dalam kompleks sukan ..waaa semangat...
memula dah tukar kasut segala...duduk sat..memang ramai la orang2 jogging memalam...
cerita-cerita ...cerita..cerita...dan terus cerita..............tak sedar2 dah kul 9 kah kah kah tah jogging tah kemana ....

Tunggu aje la uncle ......9.20 balik rumah....takpe..minggu depan ada lagi...

jom kita beraerobic jommmmm

Wednesday, 26 October 2011

Aerobic....

Aku dah nk start join aerobic kat pekan...dulu-dulu aku aktif tahap dewa..kalau hari-hari ada aerobic memang kompom muka aku tak pernah takda...asyik-asyik ader jerrrr nasib baik la seminggu 3 kali aje....tapi kurusnya idak juga ...hampeh...

Sekarang ni cousin dah ajak nak beraerobic sama-sama...dia tau aku ni memang teruja bila nak kuruskan badan ...cakap la pil apa yang nak kuruskan badan..selagi aku mampu mengampu cik abang untuk benarkan selagi itu aku cuba ha ha ha ....tapi masalah terbesar aku...sangat tidak berdisiplin..pantang ade yang puji badan aku susut sikit...perasan macam dah jadi beyonce pun timbul...padahallll...lemak sana sini berketul-ketul...dah la bila berdiri cam preggy..ni kan pula bila aku duduk...kat situ la tingkat apartment jelas terserlah...maluuuuuuuuuuuu...

Tau kau malu yer..tapi bila taim makan sangat tak henggat dunia...bila cakap dengan abang nak diet....jawapan dia....diet la sangat..dari tahun lepas lagi cakap pasal diet tapi x diet juga....kalau takda disiplin susah la..katanya laaaaaa.....tak pasal-pasal kena cuci telinga dulu....so sekarang kalau ada hati nak diet..elok la diet secara senyap..

Aerobic kat pekan 3 kali seminggu dengan yuran rm30 sebulan....hari isnin..rabu...jumaat.....kalau aku poie pun maybe dalam isnin n rabu aje la....jumaat tu sorry la sangat tak koser den nak bererobic....terpaksa korbankan hari jumaat coz bz nak mencarik duit untuk bayar yuran aerobic heheheh....

aku dah nak start...puan inajani ko tak jeles????

Batang yang ada air...

Mende tuuuu....batang yang ada air?? macam lucah la pulak si orked ni kan ...kah kah kah..jangan fikir bukan-bukan tau....sebenarnya macam niiiiiiiiiiiiiii................

Mama memang terkenal dengan sikap yang suka menjadikan halaman rumah ni macam kebun...cakap aje apa yang korang nak..betik...cili api..terung...kunyit...avocado...bunga (jangan cakap la memang banyak giler)..kelapa..kat belakang rumah berderetttt...limau...tebu..pun ado...kau ado??sampai mama naik risau ,nak kasi sepa tebu-tebu tu tau..

Hari tu pekerja contrac buat longkang lepak-lepak kat bawah umah pakcik...so mama tanya la korang nak tebu tak? mama baik hati sangat kasi kat derang...derang pulak senyum2 je..macam tak paham la pulak tebu tu aper..angguk tak geleng pun tidak...last2 mama tebang sebatang tebu..memang puas hati la tahap kesuburan tebu tu...okey depan2 aku derang x makan..segan kotttt....alih-alih time aku duduk kat berenda bawah..nampak la pulak derang makan2 kat belakang umah auntie...ok syukurrrr dapat pahala juga mama sedekah kat derang...

esoknya.....mama dengar perbualan derang..derang ni bertiga...semalam cuma berdua je..so yang mak kasi tebu semalam tu tanya kat kawan dia...

yang makan tebu: eh kawan kau pernah makan tak batang yang ada air????? (agak2 korang..lucah ke tak lucah ayat ni) hahahaha lawak-lawak....

yang tak datang: alaaaa sayang nya saya takda semalam...then tak tau dah apa butir bicara derang...

kah kah kah batang yang ada air???? aduhaiiii..mungkin derang tak tau kot nama tebu tu tebu...whatever la...dapat juga nama baru....
agak-agak kalau derang kena kasi limau kasturi ape la nama yang derang kasi?? takan buah puting pulak ??/$@#$%%^ agak-agak lah hahaha

Friday, 21 October 2011

Hypertension...

Semalam sakit kepala gila babi punya...sampai dah memang betul-betul tak larat...
tah kenapa tah aku pun tak tau..

Seawal pagi amik driver kebetulan ada turn nak ke RANAU....so macam ok jer....
balik aje terus mandi ...sejukkk..terasa menusuk ke tulang....
sudah tu basahkan pulak kepala...dah start dah berdenyut-denyut kepala..kejutan kot....

Takpe insyallah sekejap lagi ok lah tu....bukak kedai....kepala semakin berdenyut...
buat tak kisah..tak payah panadol-panadol..main tahan jer...
uihhh tak larat seh..sampai keluar gak lah air mata sebab tak tahan ...
kul 12 dah minta ganti mak jaga kedai....
aku? tidurrrrrrrrrrrrrrr

mama nak ke pekan ...urus pasport pekerja ..then mama tutup kedai..
tak larat seh sangat2...
kepala semakin berdenyut..mama jalan pun aku tak sedar..sorang2 pulak kat umah...

ingatkan dah tidur ok sikit makin teruk adelah..
amik air salawat sikit minum...alhamdulillah ada ok sikit denyutan...
nak tak nak aku kena makan panadol juga....
active fast sebijik....

kul 5 driver amik..aku ikut ke pekan .....
makannnn...makan...makan....

baru terpikir..adakah aku ni dah kena tekanan darah tinggi?
takutttt....mak kata tak mustahil kena hypertension..huhuhu

sapa tau apa cara nak kurangkan tekanan darah tinggi....

Thursday, 20 October 2011

Jangan la gemuk sangat..

Cheh! sakit hati aku bila dengan ayat camni....waa..sape la yang cakap tu erk...cenggini ceritanya..meh aku cite satu-satu....

Baru2 ni aku poie services keta kat kk...(iya la sangat) tapi bukan aku yang drive..aku pi dengan adik aku isteri driver van dan kompom la driver van tu sekali la....ok tutup cerita pasal dengan sapa2 aku pi...

Plan nak sampai kat Tan Chong Motor seawal yang mungkin..so dari keningau bergerak ke kk seawal pukul 7am..sampai kat sana terpacak kul 10am..baek punya kan...dah sampai situ dukacita dimaklumkan...kul 2ptg baru turn van tu nak diservices...sakit jiwa.....

So berjalan-jalan mencari makan la pulak..van park kat stesen bas, n nak ke Center point......sampai ke CP (jalan kaki okey!)...terus mencari tempat makan...makan tempat biasa ..banyak pilihan tapi MAHAL ok...makanan aku je hampes..rm8.50..mungkin murah bagi sesetengah orang tapi tidak aku..sebab ayam sekecil itu dah kira rm3.00 nampk je besar rupanya semua tepung...waaa makan...makan...

Tepon berbunyi ring-ring ring....gayut sekejap..(iklan sebentar) round cp sampai pukul 2....takde beli apa2 pun....window shopping jer...

Dah kul 1.40 sampai kat tempat services..waaa depan tu pasaraya besar giant...jalan kaki juga...beli itu beli ini....laparrrr!...nak cari McD tapi x jumpa..memang takde pun..so last choice masuk aje la KFC....semenjak dua menjak ni kureng sket dengan kfc..sapa suh letak perisa tomyam...tapi imattt duit aku....

Aku makan zinger burger jewwwww..dengan cheese wedges...kring kring tepon berbunyiiii......si dia call eh kacau betul terbantut makan aku...nasib baik dah selesai melantak  kih kih kih...tapi...........

Dia tanya..aku makan apa...so aku bagitau makan zinger burger sebab laparrrr...
dia kata
            "JANGAN MAKAN BANYAK"
aku jawab kalau m,akan banyak kenapa.............
dia kata
            "NANTI GEMUK TAMBAH BESAR"
aku jawab ..kalau gemuk tak sayang ke?
dia kata
            "JANGAN GEMUK SANGAT SAYANG..TAK BEST"

BOLEHHH???? ni bukan cinta la ni erk....kihikihkih ntah ape la tang yang tak best tu...cittt

Wednesday, 12 October 2011

stress

Lagi-lagi stress...kenapa stress ni selalu datang...
bila stress makan...bila naik berat stress..dah tu bila tengok angka semakin naik stress lagi...
pas tu makan lagi...makan makan makan sampai berat semakin naik...
ntah sampai bila nak berenti makan aku pun tak tahu...

Apa penyebab stress...
banyak sebab stress berlaku...
tapi stress kali ni menyebabkan aku benci sangat pada penyebab stress tu....

Jangan banyak songeh la....
betul ke orang kata berdua lebih baik??
dem...sorang2 lagi baik....puas hati...
waaa apakah aku stress tahap cipan sampai aku merepek tak tentu hala....

ADA AKU KISAH!!

Tuesday, 11 October 2011

tak hengat-hengat...

Kelmarin mama masak ikan talapia...masak kering memang pebret aku ....
rasa sedap hingga menjilat jari....auww..bukan selalu makan yang segar-segar desa.....
nyum...nyum...nyum....aku sampai menambah hingga ke berapa kali..(tak lebih 3 kali)
muahahaha tak hengat2 ..sampai mama tegur..udah -udah lah tu...
ops...terlebih suda~~

Mama sejak akhir-akhir ni..kalau aku tak masak lagi...mama masak nasi dulu..
kompom la kalau mama masak, memang macam cukup macam untuk sorang ja...
bila aku tegur..maa apasal masak sikit..nanti tak boleh menambah...
mama jawab ..cukupla tu..kita makan sikit2, takde beras ni...
eh manjangggggggg takde beras..padahal nak catu makan supaya anak dia ni control makan...
ahahahah...mama mama....

Friday, 7 October 2011

lagi-lagi stress......

Aku perasan lately selera makan aku bertambah...awalnya macam pelik sikit coz perut sentiasa nak mintak diisi...nak benda masam..cheh! cam preggy pulak dah....rupanya aku nak period...

Time period selera makan memang tahap yang kronik dan membimbangkan...lagi lagi perut minta diisi...
langsung tak kenyang ....eh tapi kenapa...
sangatla risau...

Pagi tadi naik penimbang Ya ALLAH....76.4 huh!!!............time fail jpj test lagi la makan banyak...Zinger burger aku hentam..tu pun tak rasa kenyang...gado-gado...bakso...martabak..

tengok timbangan tadi terus stress gila-gila....takut sangat tengok angka tu...pagi tadi pun dah melantak 2 pinggan nasi...

bila stress mulut pun asyik nak mengunyah huhuhuhuhuhuhuhu............

Thursday, 6 October 2011

kisah 1 sen dan 5sen....

Teringat satu kisah zaman kuliah dulu...time tu study kat shah alam...kebetulan hobi mengumpul duit 1 sen dan 5 sen..so bila dah namanya hobi memang banyak la syiling2 tu terkumpul....

Tapi kan yang peliknya student-student kat situ semua tak minat dengan 1sen dan 5sen..maybe dorang sume orang "kaya" kot...he he kalau tak nak pun jangan la syiling tu di buang2..tengok sapa yang untung? aiii juga yang untung...

Susah sangat nak nampak jalan tu clear dari syiling2 buangan...sepanjang jalan juga la ai sibuk mengutip..wehh sayang tu...tak kisah la orang nak kata apa pun kan...sedangkan ada juga orang yang mengumpul sampah dalam rumah ni kan pulak syiling2...untung lagi :).....

satu hari..kawan dah x mau jalan dengan aku..sebabnya dia malu aku ni mengutip duit syiling...aku bukannya miskin sangat pownn ...hobi la katakan....

Berapa lama aku mengumpul...selamat juga syiling2 tu di bawa balik sabah....banyak juga la hasil kutipan syiling jalanan.. :)

akhirnya mama juga yang untung..mama hantar ke bank semua masuk kat buku dia...boleh tahan juga la jumlah :))

Dalam hati ada taman??

Wah dalam hati ada taman..cheh!! cam jiwang la pulak...zaman jiwang-jiwang dah lepas da~~~
sekarang cheq nak fokus pada teman cheq jeee...cheewah..ntah pape tah kan....
panas sangat la cuaca hari ni...dah tu tak tau nak buat apa....
nak makan, perut lak dah penuh..sorry dah tak da space dah...
nak tidur? kang berdengkur satu kampung pulak dengar..sapa malu...aiii juga yang malu...
nak berfb? sorry closed acc oredi...

apa nak buat? tolong...help..sangat bosan okeh..
nak tengok drama korean...tapi mata dah nak tersembul kuar...dari semalam tak abis2...
nangis cam kematian laki bila tengok part sedih uwaaaa....
tapi dah habis dah tengok "sassy girl" ...cite lama poonnn...

eh..meh la kita layan cite  spring waltz pulak....layannn................

::::title cam pelik...whatever:::::

Wednesday, 5 October 2011

JpJ test totally failed!

Korang pernah rasa tak kena herdik time JPJ test? dem sangat kan rasa.....ermmm sangat mendukacitakan .
Nak kata over confident tak juga...tapi memang aku nak salahkan pada keta yang aku guna...memula aku dah kata dengan kerani tu..

aku: "leh saya tengok list tak..saya dapat test dengan keta apa? kancil ke viva?"

kerani: " eh....takpe tunggu je nama kena panggil....baru ada kejutan"

aku: "kejutan kalau fail ..siap kau, saya tak pernah guna viva.."

kerani: " tunggu je nama kena panggil"

cam sial kan ayat kerani tu......hah ko tengok..saya dah kata saya nak kancil kau bagi viva kenapa...kalau tau siap2 boleh request kancil..cam bahabi betul enchek kerani tu..tak pasal2 aku kena tambah rm60.00....

time nak start di "test" pulak...time nak kuar simpang...

staff JPJ: " kuar simpang tu laju2 la..haaa clear kan..kang lambat2 kena langgar kat belakang keta"
me: "ok"

(time kat sekolah)
staff: haaa clear kan laju je la...kereta d belakang tu dah lama nak overtake..marah orang belakang kalau slow sangat...(celaka!!! aku ni baru belajar bangang!)....."tau tak apa nak buat kalau orang belakang nak overtake tapi x dapat overtake?"

me: tau...bagi laju....(sambil tekan minyak)

staff: dah kalau nak tukar kelajuan tu kenalah tukar gear....(bangsat punya bahasa)...kat atas jalan ni kena la laju jangan slow nak bersantai2..kalau nak bersantai2 pi cari pantai...

me: (tukar gear)...................................!!!! dah gear 4 dengan kelajuan 60...dia nak suh tukar ke gear 5??? aku masih nak hidup......setan!!

(time roundabout....)
staff: kena perhatikan belah kanan dulu.....

Me: ok.....

staff: laju lah..d roundabout kena laju tidak boleh slow nanti kena langggar...
(serta merta engine mati kat tengah2)
"tau tak kau dah lakukan kesalahan mandatori?" sepatutnya kena stop dah tapi saya bagi peluang...."

me: angguk-angguk...(dalam hati..kalau leh saya hempuk kepala n gam mulut kau alangkah bestnya)

(silap lorong)
kena marah lagi....coz silap lorong ..sedangkan nak elak 2 makcik yang jalan cam siput...tapi salah sendri coz masuk lorong sebelah tanpa pasang signal....

(simpang..)
time jam...badan keta wira dah separuh ..kalau aku teruskan jalan kompom belanggar...so slowkan keta..boleh staff tu kata kalau nak bagi peluang tu agak2 la....then aku jawab..saya takut berlanggar...staff kata "tau tak belah mana yang kena utama...kamu sekarang d sebelah kanan..so itu jalan kamu"...kau lupa la staff oiii...ai ni baru u know...kalau ai langgar n ada apa2 u ada buat insurance ke untuk ai...shit 1000 times for him....

kesalahan sampai kena stop n tukar sit d roundabout ke 2.....lambat pusing n keta lebih dr garisan putih.....takuttt seh..dengan nevesnya..dengan balik2 kena herdik...

sampai je kat pondok...request tak nak dengan staff tu n x nak viva..boleh???

:::::: saya neves..tapi betul ke tindakan staff jpj tu nak herdik2 orang...suh laju bagai...aku baru lagi...bawa d jalan pun lom berani...cam haram je...dasar!! ::::::

Tuesday, 4 October 2011

Goodbye fb .....

Tetiba rasa menyampah..rasa muak..rasa bosan dengan fb....
dari semalam mengusha camna nak close fb account.....
hari ni nak say goodbye pada fb account dan kekawan semua...

bye bye dunia fb................

Saturday, 1 October 2011

Rutin jumaat & sabtu...

Penat...tiap jumaat dan sabtu memang aku akan mengeluh penat..
dua hari kat atas tu la buat aku menggelupur...ini la nasib sorang penganggur...

Mungkin ada yang tahu dan ada yang tak tahu....orked ni tak berkerjaya...
lebih senang nak faham..buat keja sendiri la..
like..lebih banyak ko keja , lebih banyak ko dapat...
cam tu la orked. Lebih senang sendiri...x perlu berboskan orang lain..

Tak perlu stress bila kena maki dengan bos..
Tak perlu risau bila malas...ha ha ha berani nak malas..
pinjaman kau sapa nak bayar orked oii...

Sebenarnya kalau korang nak tau..aku ni suka sangat masak..
bab-bab masak ni kasik aje la kat aku...
tapi..kau dapat telan ker idak itu dah lain kes..
kalau sedap syukurrrrr...kalau x sedap tutup cerita kwang kwang kwang!

Jumaat dan sabtu time utk peniaga cam kitaorang ni nak cari rezeki lebih...
biasanya start petang jumaat kitaorang dah standby bahan untuk buat kuih muih..

penat sehhh..sambil jaga kedai runcit sambil aku prepare semua bahan...
kau ingat senang...so aroud kul 8malam aku tutup kedai...
bermula la aksi aku ..mama dengan aten...
kat dapur dah jadi cam medan pertaruhan sapa paling cepat buat keja...

prongg prenggg..prongg prengg....
kadang2 sendiri pun stress dengan suasana camtu...
mula la memasak sambal nasi lemak...kuih muih...
kadang2 sampai ke esok aku tak tidurrrr...
balik dari pasar baruuu la membuta sampai ke petang..

Korang percaya tak....
start kul 6am-10am....
pendapatan x sampai separuh hari dah mencecah 500++?

Masa tu la rasa penat terus hilang.....
eh melalut la entry kali ini....ha ha layan aje laaaaaaaaaaa....tq heheheh

Friday, 30 September 2011

Last PERS...

Dah pagi dah tapi aku still x dapat tidurrr....
dah alang-alang menyeluk pekasam baik aku buat entry yang puan penganjur nak...
b4 tu nak baghitau jap...menetes air mata sikit..sedar tak sedar PERS dah tamat hari ni....
Napa la awal sangat...

abaikan kuku kaki...
Ni berat terbaru orkedddddddddd

Gambar penuh payah sket ni..sape nak snap? pic minggu lepas boleh kan...

Nadia..ni menepati piawaian tak?


Ulasan Pencapaian: 

- Syukurrr Ke hadrat Illahi...masih berkesempatan hidup dan menghirup udara segar hari ini...
(cam nak bagi ceramah pulak)..
- Pencapaian tidak begitu memberangsangkan bagi diri orked sendiri...proses penurunan berat badan sedikit terganggu..maybe disebabkan sebulan beraya dan makan tanpa ingat dunia...ni memang salah sendiri kerana tidak berdisiplin dan semangat yang tak kuat...
- Percutian bersama keluarga ke KL baru-baru ni..sangat memburukkan keadaan...kenaikan mendadak dari angka sebenar..tiawww!
- 25-30hb orked puasa nasi ....
- Alhamdulillah walaupun penurunan tidak terlalu banyak..at least ada la sedikit perbezaan daripada pertama kali join PERS...
- Tapi jangan tanya kenapa badan cam tak ada pengurangan tau....sebabnya..setakat hilang sekilo dua pada orked itu tidak akan menampakkan perubahan yang ketara...9-10 kg lost maybe baru nampak perubahan....


Ulasan untuk PERS

- Orked rasa program seumpama ni patut diteruskan...banyak manfaat pada orang yang bersaiz xxxl..
- Harap selepas ni ada lagi sapa2 yang sudi menganjurkan contest penurunkan berat ya..


SPECIAL REQUEST FOR BICI....boleh tak u anjurkan pertandingan menguruskan badan menggunakan atkins diet?..kalau boleh ok..kalau x boleh..meh kami belasah bici ramai2 hahhaha

sekian terima kasih!

Thursday, 29 September 2011

ingat pun kau...

kenapa bila kita di timpa kesusahan baru kita akan ingat pada orang lain...
bila kau senang susah no kau nak ingat orang kan...
tapi tak pe hidup dalam dunia ni kena la tolong menolong kan...
hari ni kau minta tolong kat aku...
manatau esok lusa aku pulak minta tolong kat kau...
tapi kau perasan tak...bila aku minta tolong kat kau...
susah nooo ko nak tolong aku??

aku tidak berdendam...
tidak juga mengungkit...
cuma aku hairan....bila kau susah baru kau ingat kat aku...
maklumlah siapala aku kan....
tak ada keja....bukan cam korang...gaji tetap...
aku tak stylo cam korang....up to date segala....
aku biasa2 jer..mesti kau malu jalan dengan penganggur kan...

tapi..penganggur-penggangur aku pun...sekali-sekala pandai pun
kau nak bersuara nak minta pertolongan...

insyallah selagi aku mampu...
aku akan tolong kawan-kawan aku...

nanti2 kalau aku susah...jangan pulak pura-pura tak kenal aku....

mai kita mencangkul...

Di keheningan petang yang damai ni...amat syok sekali bila nak kuarkan peluh...biar terbakar sikit lemak2 yang betimbun kat badan aku neh...tapi macam sayang je kan nak buang segala lelemak...nanti tak hot la orang kata,kalau x tersembul segala lemak bila kau nak pakai ketat-ketat..opsss....

Dah dua hari berturut-turut aku perasan yang aku dah pandai berkebun...duduk mencangkung sambil tebas anak2 rumput...bediri seksi sambil mencangkul..sekaliii esokkk sakit segala badan..huhuhu..mak suh keja kampung kau malas..mencangkul kejap dah lenguh segala ..padan muka kau!

Hari ni dengan senang hatinya aku mencangkul di keliling tanaman cili mama..waaa cili yang aku tabur dulu dah tumbuh...baik aku tanam cili esok2 jadi peniaga cili yang berjaya..sapa tau kan..tuah ayam nampak di kaki..tuah aku nampak kat cili...ada hati..padahal semua yang aku tanam jarang nak menjadi, mama cakap tangan panas..auwww camna nak meramas ni..kang melecet pulak kah kah kah...

Esok nak plan tanam cili d sekitar kedai pulak...korang nak join??

Pra test..

6.30am hp aku bunyik...eh menganggu betul la aku rasa...dah la aku tido kul 12 mlm tadi..macam tak cukup tido je...padahal aku tak rasa pun aku tidur..cam tidur-tidur ayam je..ni semua pasal pra test untuk amik lesen keta...

kul 7am aku dah gerak ke pasar..nak tunggu bas la konon...rugi kan ada keta tapi x berani nak bawak..setakat kat kampung tu kira ok la...tapi nak bawa ke pekan tu..pelisssss tak berani nyahhh...

Sampai ke Institut Driving Academy (IDA) aku g ngetest-ngetes la konon bawa ke bukit...sampai je kat tengah..ngam! cantik terletak..sekali nak turun bukit..vrommmmm vrommm~~ celaka!! terpaksa reverse balik..minyak tak cukup tekan...malu dowhhhh ...cam perasan aje ada mamat gelakkan aku...takpeh aku kan budak baru belajar menggedik,bawa keta...

Itu cerita sekali...kedua kaliii...vrommmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm~~~~ panjang siottt...mula la panic..cepat2 capai beg nak amik hp...baru nak call..tutor dah tercongok kat belakang..eh norrrr..tekan minyakkkk lagi la.....Finally..alhamdulillah...selamat lepassss..thanks god...

Now ke parking pulak...eksen2 je budget masuk...eh..memang pass la bagi masuk..sekali nak keluar..dah sah-sah x lepas yang aku ni..memang perasan hebat....prangggg~~~ ambik kau!!! sebatang tiang jatuh....prettttt!!! "nor ke tepi dulu, tengok oraang lain buat"..dem..tak pasal2 aku menunggu lama...tapi takpeee lepas la jugaaaaaa..

3 penjuru..cam tutup mata jeeeee....lebuhraya..panic kejap kat roundabout...lori banyakkkkkkk....tapi syukurrr lepas la jugak...dapat 20/20 lagi....terrer tak terrer...aku sebenarnya x la happy cam terima award kan tapi just nak elak fail d peringkat pra test....bayar 70 untuk repeat...sapa nak rugiiiii....kau nak???

Tuesday, 27 September 2011

Rasa cam sedih jer...

30sept ni berakhir sudah pertandingan menurunkan berat badan..eh cam sedih la rasanya...yelah kan, biasanya setiap isnin perasaan berdebar-debar pasti melanda pada semua peserta PERS kan...tapi lepas ni dah tak ada rasa cam tu lagi...dah tak de rasa takut-takut nak naik penimbang..dah tak ada dah rasa happy yang nak dihebahkan pada kawan2 PERS ...eh cam sedih okey!

Sebenarnya banyak la kebaikan PERS ni...aku suka sangat..lagi2 hadiah yang di tawarkan oleh puan penganjur kita..dan sebenarnya itu la tujuan utama aku nak usaha turunkan berat badan aku ni...eh..ada tak cam jakun ?? bukan nya tak mampu nak dapatkan semua tu cuma...itu dapat membantu aku memotivatekan diri aku untuk lebih kerja keras (konon)...

Aku ni pun tak la sehebat peserta lain...kadang2 tu semangat hilang entah kemana...time raya hari tu la memang susah sangat nak control...ke sini ada rendang..ada nasi himpit ada segala..kesana pula laksa la..soto la...cuba la disajikan besi masak kicap ke..daun masak lemak ke..papan masak kari ke kompom sebulan beraya 30kilo kurang..mengalahkan diet atkins kot..

Itula yang dikatakan sudah terhantuk baru terngadah..eh betul ke??...bila naik penimbang..angka dah tersasar perasaan menyesal pulak yang datang..tu la orang kurus melantak ..yang kau ikut pesal...masa tu rasa cam nak hantuk kepala ke dinding n nak tampar diri sendiri sebanyak limabelas kali..eh apa motif limabelas?? baik la dopluh lapan kali kan...baru sedar2 diri kau tu gemok!!!

Baru2 ni ke kl..memang dasyat sangat selera makan...lagi2 la cik abe ni layannn aje aku nye peel ...huissyyyy tekojut den naik  dari angka sebelum ke sana..cibaisss betul..bila call n bagitau kat abe..dia sesedap je gelak dan kata "agakdah" cam haramm je huhu tapi takpe...gemuk2 pun ang suka juga kan muahahha....

Apapun selepas berakhirnya PERS ni harap2 la ada yang sudi menyambung pertandingan ni yer...sesapa yang ada hati nak buat contest baru jangan lupa roger-roger kat orked yer...harappp sangat :)

Gud luck ya buat semua ahli PERS...lepas tamat ni sama2 la kita berusaha menurunkan berat badan...

Saturday, 24 September 2011

Makan..makan...dan Gemuk

Macam yang sume orang tau...now aku kat umah my sis..berjalan-jalan ..bershoping-shoppingan...tapi yang tak boleh tahan tu, bila dah penat berjalan,perut start minta diisi..cheh..macamana nak kurus kalau cam ni...

Semalam seharian round KL..thanks inamaudiet coz amik cuti n replace tempat aku nak jadi guide rombongan cik kiah..ada juga chance nak jumpa sang arjuna hati..kwang-kwang-kwang....memula plan 'him' nak hantar balik umah..pikir punya pikir ermm bila lagi nak memenatkan diri kan...join aje la rombongan cik kiah...

Jalan jammed..sakit hati btollll..perjalanan10 minit jadi sejam..terstuck kat depan maju junction nak ke mydin..huhuhu jangan harap la nak berjalan kaki...penat tuu...aku ni betul2 tak hengat dunia kan..dah melantak sampai nak pecah perut buat2 lupa nak membuang kalori dalam badan huhu lantak kau la orked..naik ke 80kg sendiri mau ingat la yer...no comment!

Sampai kat tepi semua house perut nak minta diidi..takpa sabar ye perutku sayang...jumpa dengan somua...lepak kat gerai tepi jalan..minum cendol dengan kopok lekor...Guddd...manis gile cendoll..hak puiii...tapi rasa nak tambah hak hak hak..

Last tren (komuter) kul 8.30mlm ..acara berlarian seperti PATI kena kejar polis pun bermula..memula semua tinggalkan aku d belakang..paling no1 acara larian rombongan cik kiah ..inamaudiet yang mendahului...kahkahkah sakit perut aku tengok gelagat semua...time naik tangga menuju ke bank negara ORKED orang first sampai ...semua dah ketingglan, semput daaaaah... padan muka!!! 

sampai umah dalam kul 11 malam acara memasak pun bermulaaaaaaaaaaaa....sedap makan..lepas makan tidur..BAGUS la kau punya perangai orked...bila berat kau naik KOMPLEN!!!

Friday, 23 September 2011

Banyak tak..sikit pun tak...

Hai kekawan semua..agak-agak apa la maksud aku nye tajuk tu...
entah! aku sendiri tak tau ...main tulis aje...
Eh..lupa aku nak habaq kat korang semua...now aku kat rumah inamaudiet..syokkk..bestt..
sukar digambarkan dengan kata-kata tau...(ye la sangat)

Tapi best pulak percutian kali ini...
aku banyak masa kat luarrrr...
hari ke2 aku sampai..aku dipanggil untuk jadi assistant photographer..(lucu bila dikenang-kenang)
dari pagi sampai la ke malam aku kat luar.makan pun sikitttt...
Balik rumah melantak kuew teow baki majlis tadi...
Alhamdulillah awal-awal lagi perut memulas sampai la ke pagi...
asyik2 masuk toilet..bagus juga dia cuci perut aku..
buang segala khazanah berharga....

Aku happy sebenarnya bila tak jadi chef kat rumah inamaudiet...
tercontroll sikit makan aku...

Sunday, 18 September 2011

penangan petaii

Petai..oh sedapnya jika dimasak sambal..
makan dengan nasi panas2...
sebab sedapla sampai menambah 3 kali tadi..
timbangan minggu ni aku harap sangat semoga ada keajaiban berlaku...

penangan petai punya pasal.....gemok la aku minggu ni

Saturday, 17 September 2011

open house +kenduri kawen = Gemok!

Sebut pasal open house pasti aku rasa macam eh..nak pegi ke tak ni...
uols pepaham aje la kan ...bila open house mesti banyak makanan sedap2 yang menggoda...
semalam aku dengan adik p open house kat kampung sebelah...orkkk (sendawa cam tu ke) kenyang..alhamdulillah
makanan sangat la best dan menyelerakkan....maybe sebab aku tengah kelaparan tahap gaban kot..
menu ringkas..ada ayam ada daging and sayur..itu tolak tepi la...dah biasa sangat makan sume tu...
"ter" jeling kat meja sebelah.."ter" ok..."ter"...Wowwwww..BAKSO ! sangat la sampai sanggup
menjilat dinding pinggan...
huhuhu sampai minta tambahan 3 kali...no bihun tauu just sup dengan bebola tu ajeeeee....hirup sup yang bisa
membotakkan segala bulu-bulu yang tumbuh dengan suburnya ! dem....banyak ajinomotoooooo....

Hari ni ada majlis kawen kawan...makan lagi...nasib dalam 4 jemputan tu aku cuma nak pi majlis kawen ni aje...untung-untung ada yang main mata..siul-siul gitu..ha ha ha marah la sayangku nanti...
eh itu cite dah kuar landasan sebenar...
korang kalau kenduri kawen tu..nak pi tengok pengantin atau makan? takannn la x nak makan kan...
salam-salam sket..zusssss pi queue untuk acara makannnnn....harussss tu tau~!
makan..makan...makan...memang pun aku makan..makan sampai sendat segala baju..puiiiihhhh!

Tu tak kesah lagi..ni ada cite okeh! ade makcik ni.. x la kenal sangat..maybe mama kenal kowt..
depa sembang sambil gelak...time dia salam aku...nak tau tak apa dia tanya?
DAH BERAPA ANAK???? dah berapa anak okey!!!! demmm betul soalan..boleh pulak kata..
eh saya ingat ko dah ada anak...aku cuma mampu tersenyum tapi dalam hatiii..eh..aku nampak tua sangat kew??

Tuesday, 13 September 2011

Puasa yang tak jadi...

Semangat nak puasa...tapi hampeh...takde nye nak pose..awal pagi dah terhidu2 bau pekasam digoreng...ntah iman kemana..melayang ke kl kot..huhu abang dah selamat berbuka puasa...abang nak pose tinggal 5 hari uwaaaaa..sedih x dapat berpuasa bersama-sama....

esok g service keta dekat kota kinabalu..hurmmm memang hampes lagi dah ..x de nya nak posa2 bila jalan jauh...takpe-takpe hari khamis kan ada...ooomaigot..orked ada class driving khamis ni...cam x larat pulak...eh banyak bunyi la orked ni kan...time ramadhan boleh la pulak...eksennn je kan kan...

minggu depan la pulak orked posa...tu pun kalau x banyak bunyik...huhuhu....

hetto diaaaaa

penurunan yang amat mendukacitakan...

Monday, 12 September 2011

sedih sangat

Rasa macam tak best sangat kan bila dah biasa kumpul ramai-ramai tetiba sunyi sepi..rasa macam duduk dalam gua pun ada ...macam takde rasa happy...nak gelak2 nak usik2 nak menyakat2 ..cam bosan lah life camni...

semalam kami hantar inamaudiet 1family d airport...memang tak dapat tahan la..kuar jugak air mata tengok aman  beria-ia nangis tak mo balik KL...huhu hati auntie mana yang x sebak..bila peluk dia cammm tak mo lepas aja..mula2 dia sempat nak majuk dengan orked..time sesi salam n peluk2 tu tetiba dia nangis...peluk ayah dia, tengok kitaorang pun x de dah...mesti sedih punya pasal...sebelum tu orked sempat lagi nak pujuk2 aman...bulan depan amik dia kat kl padahal..ade 2 bulan lagi cuti sekolah..taktik maaaa  :)

Pagi tadi tengok mama nya mata cam nanges...waaa rupanya rindu cucu...betapa bertuahnya cucu-cucu nenek kan...nanti dah besar lawat-lawat la nenek korang kat kampung...kesian nenek sampai nanges2 rindu cucu..cam lucu pun ada...kalau neneknya kat kl asyik gaduhhh je dengan aman..tapi nakal2 aman dengan nenek pun aman still rindu nenek kan..kasih cucu terhadap nenek.... :) harap2 berpanjangan la kasih itu ye...

Tetiba rindu lak dengan aman n adik..try call x berjawab..tido ke apa!!

eh orked lom update berattttt..sat yerrrrrrrr nex page !

Friday, 9 September 2011

New experience...


Best tak best??ni video kitaorang ni

Best dan berbaloi-baloi! itu je yang mampu orked katakan...petang tadi kitaorang berenam g rafting kat sungai padas wow..syok dan memang enjoy sangat..cuma agak kelam kabut sedikit coz mengejar train pada pukul 3...so kayuhan kena cepat...memula tu agak berdebar jugak la sampai rasa nak muntah..tapi alhamdulilah perasaan cuak tu dapat juga orked atasi...

Memula orked tengok video youtube pasal rafting cam tertanya2 pulak..boleh ke tak boleh  ni..alhamdulillah jugak cuaca ok dan air surut sikit..leh la berkayuh lama2..kalau air besar guide tu kata sungai deras dan cepat je sampai...10km tu kayuhan kitaorang..jom la kalau berminat kita arrange nak g rafting reramai :)...

layannn...

Wednesday, 7 September 2011

Rafting kat sungai padas

walaupun mata dah nak tertutup dan sangat tak larat nak berblog..walaupun mood hilang entah kemana..orked tetap usaha nak update blog ni....

esok pagi orked..inamaudiet..adik..bro in law dan 2 orang kawannya from kl nak ber rafting konon kat sungai padas..huhuhu cam cuak pun ada bila tengok video kat youtube....rasa cam boleh ke tak ni...tapi alang-alang menyeluk anak berudu biar sampai ke lubang cacing...auww...

Nah dimaklumkan konon esok bertolak dari tenom ,so means kitaorang kena gerak awal la dari kampung ke tenom..singgah ke umah abang ipar then baru pi stesen ketaapi...waa pes time la ni nk naik train sabah...kalau kat kl tu dah biasa dah..

kekawan semua..doakan kitaorang selamat pergi dan selamat kembali yer...masih rasa berdebar-debar ni..

hari2 kenduri hari2 naik

Seronok kan kalau hari2 dapat makan sedap...tapi lepas tu menyesal cam rasa nak jolok kat anak tekak nak muntahkan segala isi dalam perut....kenyang je muntahkan balik..lepas tu sakit, masuk ward pastu esok2 KO sapa rugi..sendiri mau ingat..so lepas kenyang sila diam2 supaya berat naik arghhhhhh tension...

Raya lom abes lagi...iskkk tolongla jangan buat open house lagi..penat dah perut nak membuncit ni...korang x kesian kat perut ai ke? alahaiiii orked ..sape la kesah kan kau tu buncit ke kerempeng ke...mulut kau melahap orang lain kau salahkan uhuks~~

Raya kedua hari tu kitaorang buat open house..banyak juga melantak..ermmm tu cerita minggu lepas..dah  basi dah..then ahad lepas kitaorang buat kenduri baca yassin kat umah untuk auntie ai..."pot lak" jer...rugi tak tangkap picture 2 meja panjang dan 1 meja pendek full dengan makan, lagi la mata terbeliak 360 darjah..tekak pun dah tak tau nak terima yang mana satu dulu..Alhamdulilah hanya 1 lauk yang tekak ai berkenan...nasebbbb tak menambah huhu padahal??

malam tadi kitaorang buat kenduri baca yassin lak kat umah..tapi ni untuk ipar orked yang masih kritikal kerana accident...kalau macam ni hari2 kenduri pun orked tak kesah..asalkan depa semua selamat..semoga Allah memperkenankan semua doa ..amin...malam tadi makan tak lah banyak sangat sebab pagi2 dah makan mee..kat pekan makan soto ayam dan roti canai sekeping..agak2 korang lepas sampai dr pekan orked buat apa yaaaa? jangan tak tahu atau buat2 tak tahu yeeee semestinya orked TIDUR...bangun2 je carik makanan ...sebulan kenduri 10 kilo naik huhuhu nauzubillah...

Monday, 5 September 2011

berat terkiniiiiiiiiiiiiii

Banyak cara orked buat untuk kawal selera makan...huhuhu memang sedap makan bila dah start lepak bersama-sama...natijahnya kenaikan berat badan yang melampau..nak elak gula...tapi minuman bergula pulak terlebih sedap...nak makan nasi..nasi juga yang di cari haiiihhh...macam-macam cara dibuat tapiiii....alangkah sedihnya bila kenaikan berat yang melampau telah melanda diri orked,......
-
-
-

-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-

Friday, 2 September 2011

Jogging d pagi hari..

Malam semalam dah plan dengan inamaudiet untuk jogging awal pagi..
tempat d komplex sukan keningau...maklumlah dengan cara pemakanan yang teruk,
kenalah juga senaman sikit-sikit...
waaa pepagi lagi k.ina dah kejut nak jogging..ikut hati memang nak sambung tidur,
rasa mengantuk sangat coz tidur lewat...

Sampai komplex keningau buat la warm up sket2...
time tu pun dah lewat sket...jam 7.30am dah..
dah ada matahari..panas sehhh...
sempat meround 4 pusingan jer...berpeluh-peluh jugak tau...
sayang sangat tak tertangkap pic.guna camera sendiri...
takpe nanti boleh minta pic ihsan dengan inamaudiet..

pepaham aje la kalau dah penat..kompom terasa lapar...
anak sedara kelaparan n ajak pekena roti canaiii...
nasib baik time2 raya ni susah nak jumpa kedai muslim yang beroperasi...
last2 jumpa kedai makan..tak biasa masuk pun masuk aje..yang penting halal...
dah penat pusing 4 round..sesenang je order mee goreng ayam...
cittt cam shilakeeee...sesia aje kan...


Thursday, 1 September 2011

dulu vs sekarang

Time ni masih berdiet..muka pun chomell lagi muahah
terasa lebih kecil pulak disini..(ini org kg orked ..his not my bf)

 ni muka time diet..chin pun masih chantek x da
double-double punya..

Gedix ..tapi ni pic duuuluuu...
sekarang???

Now!!! double chin yang x tahan tu...
buah pipiku hilang ditelan ketembaman....