Friday, 19 December 2014

Lama dah tu....

Penat...

Membersihkan rumah yang sudah lama tidak dimasuki dan banyak sawang ni...he he joke aje pun..rindu la nak berblog..blog merapu dan meraban dalam ni.. aku ni nama je bekerja depan pc 24jam tapi kalau kata nak update apa2 sangat la terasa kemalasannya..tadi tiba2 teringat blog Duni Orked ni...mula la pening cari email n pwd..nasib baikla ingatan ni masih kuat dan akhirnya dapat juga masuk dalam ni :-)

Hai berjumpa lagi kita semua :-) korang apa khabar? teringat dulu-dulu aku buat blog ni semata2 untuk update tentang progress diet..so diet korang pe cer?? macam aku sendiri kejap diet kejap kelaut..auww macam chipsmore la kan...last contest aku join dulu , contest yang fazrin @ bicikut buat dulu...sampai kesudah updatenya idak diet memang ke laut terus..pencapaian aku terbaik masa tu ialah 70.6kg and no mo penurunan selepas tu..kenaikan dengan jayanya ada la kot..susah kan sebenarnya menurunkan berat badan...

Takpe takpe...barang yang lepas usah dikenang..sekarang aku nak habaq aku dah mulakan misi diet aku sejak 9.12.2014 ni azam aku untuk tahun 2015.. tapi aku strict induction 11.12.2014... berat permulaan 78.8 kilos ha ha ha fengsan kejap...tapi syukurlah setelah insaf dan sakit hati tengok penimbang mau x mau terpaksa diet..sayang penurunan dulu disia-siakan....

Alhamdulillah setakat ni memang ada penurunan but aku x nak la update berat aku untuk kali ini...plan nak update pada 25.12.2014 nanti..biar suprise sikit..kang hari2 update berat jadi riak plak...pastu orang menyampah pulak...dah kalau menyampah doakan aku gemuk balik canne tu??? 44 orang doakan tak ke balik ke berat asal...nauzubillah...

Kawan-kawan jom la kita sama-sama diet ..kita kurangkan apa yang patut dikurangkan ...yang penting kita semua sentiasa sihat amin amin amin.....

Lots of love....



*orked*

Monday, 3 March 2014

Hormat la sikit...

Beberapa hari dah rupanya tidak coret2 disini..ha ha mula2 ja beria last2 macam selalu sepi seribu bahasa...

Perkembangan diet? So far so gud..wish me dapat teruskan misi mengecilkan size..lambat x pa yang penting ada...

Ni nak cerita pasal petang tadi..kenapa benda ni aku tak tau? Tapi biasanya aku malas mo amik tau sebab aku x mau timbul rasa benci n sakit hati yang buat aku stress n semua benda jadi x kena...

Alkisahnya begini aku ni chat ngan my ahkak n my akhak bagitau satu cerita...just imagine, katanya mama tengah focus kat depan tu tapi orang tu sebok bercerita dengan orang lain..macam mama x wujud pulak...sekurang2nya hormat la..kalau pun mama bukan siapa2 bukan sumbody pls la respect her..aku panas bila tau..tapi aku nak buat mcmana lagi...dah memang orang tu macam tu....

Dalam pjlanan balik dari keja aku x focus driving..aku cuba letakkan diri aku pada diri mama..memang terasa betapa sakit hati ...haih...

#stressdenganorangmacamtu!!!!

Thursday, 13 February 2014

1st day IF

IF..korang pernah dengar tak intermittent fast? Hah ni la yang aku try buat sekarang ni..aku nak try 1 week dulu if ni ...manalah tahu berkesan kan..if ni dia kira kalori pengambilan makanan..kena kurang carb and kena eksais he he ...tu kalau nak penurunan dia cepat la...
Aku buat if but still buat menu induction..tapi apa yang hampeh...aku still makan buah :-)..cuma aku avoid la gula... ;-)...
Pagi tadi aku bangun lewat nk p keja..natijahnya aku tak termasak makanan untuk lunch nanti..nasib baik juga buat if 16jam so terus beli makanan untuk lunch...
Ni makanan untuk lunch sampai la ke dinner ;)

Memulakan tu yang sangat susah..

Titel cam harom ha ha ..actually today is my 2nd day try puasa 16jam..macam yang aku cakap hari tu diet IF 5:2..ni pun kawan yang ajar sebenarnya :-)....nak try dalam masa 14hari n guna menu induction tapi x da la strict sangat pun...

Aku makan je asal kuantiti tak melebihi had yang dibenarkan he he ...nasi n manis aku avoid langsung..
no more nasi n no more manis (yang ni insyallah)..betul la kata orang nak memulakan sesuatu tu sangat susah..nak tahan lapar lagi ..tahan godaan bila nampak benda sedap..n nak disiplinkan diri tu perkara paling susah.

Imagine selama ni dah biasa makan nasi...makan sedap2 ..tiba2 nak kurus punya pasal terpaksa control makan daripada yang rutin :-).. beauty is pain ..betul betul betul ha ha ha ..sapa la suruh x pandai jaga makan kan...

so untuk kali ini ..cuma ini yang aku makan untuk lunch...

Bihun goreng Ayam...

Wednesday, 12 February 2014

Menu semalam....

Ni menu semalam...breakfast...lunch and dinner...simple as that...
Aku ni kalau masak jangan cerita..yang orang tak tpikir pun aku boleh main hentam saja..paling penting ikut tekak aku la..aku nak makan aku punya suka la tapi make sure mama boleh makan sama maksudnya apa yang aku masak tu mama boleh terima..yang lain tu kalau x mau makan sudey ..ada ku kesah ha ha ha ...perut didahulukan rasa belakang kira..sedap tak sedap janji perut punya pencapaian d utamakan ...boleh?
Sapa nak tau aku ni ada pantang bila nak masak..amboiii kemain kan..he he nak tau tak ..nak tau tak...ok ok aku gtau la ni...pantangnya jangan memandai nak masak time aku nak masak...aku sibuk nak masak kau juga sibuk nak masak..alamat semua keja aku tinggai gtu saja ha ha itu la pantang nya...kalau x percaya sila la cuba .. ;-)...time aku masak ..aku lah raja di dapur ..puiiii ..macam la kau masak tu sedap khen he he he
Ni la pic makanan yg aku snap semalam...ini semalam punya cerita....

Start again..

Haish apa banyak sawang ni ..sana sini sawang ya heee..lama betul x masuk sini ni..berbulan rasanya . Eh, penghujung tahun 2013 macam ada la pulak masuk sekali.. lupa tu tidak la cuma rasa macam takda benda yang nk dikongsikan..dulu aku buat blog ni untuk update tentang diet..since aku dah menyelam tadak plak nak update apa2...
Lama betul rasanya aku menyelam..sampai berat sendiri pun aku x tau..sengaja aku x beli battery scale..takut tak dapat terima kenyataan barangkali..
Tapi sampai billa? Hah kau eja bila pun double L ha ha ha malas nak padam..aku ni nak betulkan pun malas apatah lagi nak diet...
Tapi tu la..banyak dah baju yang aku x muat sekarang ni..canner tu? Takan aku nak terus gemuk camni..nak buncet forever kan..manalah tau esok2 aku ada jodoh ha ha x da la aku malu nak sanding..baju pengantin pun muat ;-) ...
Bila tengok kejayaan orang lain menguruskan badan aku rasa jeles la juga..kenapa depa boleh aku tak boleh..actually dah beberapa kali aku start tapi mebi disebabkan aku x serious sebab aku dah perasan body macam shila amza so aku angat2 taik ayam jak..3hari diet 10hari makan x ingat dunia..apa tak badan jadi cam mama dugong he he he ...lagipun mana la tau aku ni rajin menjoinkan diri ke tt xda la malu sangat kan sebab gemuk wkwkwkwk...
Rasa tercabar juga la dengan kawan yang baru 2 hari berDA n berat dah turun 4 kilo...auwww aku ajar dia aku plak yang x buat... so...aku dah nekad aku kena start induction balik n aku nak combine kan 2 diet serentak eh boleh ke? Nak buat IF (intemittent fast) guna menu induction (atkins)...aku try dulu la camna ;-)...
Quicker u start, the quicker u will see results