Sunday, 30 December 2012

Diet on off itu bahaye..

Amboi kemain kan tajuk entry kali ni .. diet on off itu bahaya katanye..betul betul betul..memang betul..sulap haribulan memang naik jadi mama badak...

Dah nak dekat 1/1/2013..haih rasa risau plak...ntah berapa la sangat penurunan berat badan aku..tapi ok jugak la..coz bila rasa diri nak makan sikit terus teringat cabaran nak kurus .. aku ni bukan boleh harap sangat..bila nak diet on bila rasa nak makan ogg diet ..makan terusss..tapi still under control la..jangan bagi aku tension suda..kompom pagi petang siang malam asyik makan....

Entah kenapa dulu aku la yang paling tabah..sorong aje la makanan sedap2 sorry naik lori aku langsung x akan sentuh..tapi sejak beberapa menjak ni..cepat sangat tergoda..macam la baru2 ni..time demam..eksen lebih nak diet bagai...mama masak bubur nasi ayam...cepat aje capai mangkuk nak makan..dasar mangkok hayun betul aku ni kan...pantang nampak bubur, takdenya nak tolak jejauh..bertambah itu pasti..

Baru-baru ni demam..sampai x dopek nak berdiri..sungguh x larat...pening kepala jangan cakap la kan...tiga orang sekali harung demam..siannnn... nasib baik dapat MC boleh la rehat n g sepital...time jumpa dengan MA tu aku mintak la check tekanan darah..mak aihhh sangat merisaukan dia kata tekanan darah aku agak tinggi..Ya Allah risau no aku kalau aku ni hypertension...sapa tak risau dah la ada keturunan...risau risau risau...Esoknya MA tu suh puasa untuk amik ujian darah n urine...lagi satu hal aku g klinik kul 11..resultnya aku ditolak mentah-mentah...kalau nak g senin or 2 hb..sebab dah terlebih masa ponn... :)

k la cau cincau..nak balek merehatkan mata sat...

semoga berat ku turun walau beberapa kilo...


Wednesday, 12 December 2012

121212 apa istimewanya?

12.12.12

sibuk no orang cerita pasal angka tu..sebenarnya aku langsung x amik kisah sampai la bila aku baca satu news pasal orang kawen ramai2 ntah kat mana tu..baru aku perasan rupanya 121212 oooh memang chantek angka itu...

hahaha oleh hal yang demikian Cheewah...aku saja nak post entry hapa2 ni...sat g kalau sempat i up entry pasal diet i ye hahaha

#sajataknakterlepashapdettarikhdiatas

Thursday, 6 December 2012

sedang usaha..

Nampak gayanya contest yang aku buat ni aku sendiri pun asyik kantoi jugak la...haih sayang nor duit aku rm30 tu dapat pada orang lain..tapi sapa suh kan he he he tak sedar diri punya pasal padan la mukeeee....tapi takpa..aku dah semakin sedar diri.. Hari ni dah masuk beberapa hari aku diet..NO NASIK anymore..huhuhu memang hazab juga bila nak start balik..pening kepala ya ampunnn sangat la tak best.. berdenyut-denyut..sekali lagi..padan muke pada diri sendiri...

 Sebenarnya dah lama plan nak diet balik tapi tu la, kalau takda semangat yang kuat kem salam saja la dengan segala jenis diet..memang x akan menjadi..cam aku la..konon nak beli itu ini untuk induction .sekali?? hambek ko..langsung x menjadi.. Ada kisah sebenarnya aku start balik diet ni, selain daripada berat yang naik dengan jayanya...jeng jeng jeng..tau tak kenapa? cheh aku cam happy aje kan padahal dalam hati sapa yang tau.... sebenarnya aku sedih sangat sebab baju aku dah semakin kurang yang aku muat ..huhuh ..dah tu pi keja asyik baju yang sama aje ulang-ulang..nak berbaju kurung cam boring la kan..maklumlah keja santai2 aje..apa kelas kau nak berbaju kurung segala hahahah ...

Lagi satu..hari tu seharian shopping nak cari baju..hamboiii seharian juga tak jumpa baju yang selesa dipakai..ada yang sendat tang itu..tang ini...secara ringkasnya semua sendatla ..last2 balik..buang karen je pusing-pusing cari baju...itu kira ok lagi...

Ni cerita sebenarnya why aku tekad nak kuruihkan balik badan...satu hari tu ada sorang kawan ..dia cerita la kononnya dia beli baju baru..then hubby dia tak berkenan coz dia dah nampak gemuk sekarang...so dia terasa hati...dia tak makan la malam tu sebab tunjuk perasaan..so dalam diam tu dia tefikir apalah yang dia nak marahkan bila hubby dia cakap dia gemuk..kawan aku tu cerita kat aku la....then dalam fikiran dia, dia terfikir pasal aku..dia kata "buat apa aku nak malu, sedangkan si orked GEMUK pun boleh buat biasa aje.." huhuhu tau tak dalam hati aku rasa apa??rasa nak lempang muka sendiri laju-laju..sapa suh tak diet kan dah jadi contoh dah..kesian kan aku?

Sapa kata aku buat biasa aje? aku malu sebenarnya..tapi buat apa nak nampakkan KEMALUAN pada orang lain kan hahahhaha...' JOM DIET JOM... sekian...

Wednesday, 5 December 2012

hadoiiiii

adoiii apa la malang nasib aku bulan ni..banyak betul masalah yang datang..dengan masalah cust yang semakin berkurangan..masalah bank masalah itu ini...ya Allah bantula hambamu ni..supaya dapat settle kan semuanya...aminnnnnnn..t aku rasa keja aku skg ni bnyk membantutkan side income aku...tak pernah-pernah aku sengkek tahap gaban...hadoiiiuii mcm tak berbaloi pui iye...lagi2 bila berdepan d gn manusia yg perasan perfect..tuiiii...

Tuesday, 6 November 2012

1st time keje

Ni ha hari ni 1st day keja..baru lapor diri. kuli-kuli sahaja...sepanjang idop ni hari ni la baru dapat peluang keja...kuli pun kuli la yang penting keta aku tu dapat dibayar guna duit gaji keh keh...adaku kesah kuli atau kontrakan...

Kuli tu kuli juga tapi diet camna? tetiba jer hahah...kontest yang haku buat tu still diteruskan...tapi jauh api dari langit la keberangkalian aku nak jadi winner untuk kontest ni kan..haaa sapa suruh padan muka...asyik makan aje..sebenarnya makan pun x banyak mana ..cuma sikit tapi kerap..apa maknanya tu ce cer..phuiii...ada hati kan nak menang tapi x nak pulak usaha huhuh...

hari ni nak stop makan berat2 konon...tapi disebabkan buhsan yang melanda time rest tadi haku balik umah...haiyaaa..takdenya nak balik kalau bukan kerana nak terkucir..tak pasal2 haku makan nasi bunguks...
nak g toilet kat sini ...tak berani..sungguh! memang x akan berani2 nak masuk...takut beb..kang x pasal2 muntah sapa nak bershkan...bukannya apa tapi takda air...hadoiii lantakla.. nasi pun nasik la asalkan haku x tengok toilet kat bawah tu hahaha..

Now aku dah bosan balik...dok diam2..nak ajar IT kat bebuda pun semua dah terlebih pandai so pantau aje la apa depa buat kan...pantauuuuuu jangan tak pantauuu..kalau bukan kerana ada cctv tu aku dah ngorok dah ...dasar kan aku ni x reti bersyukur diterima keja..dah diterima malas2 pulok hua hua hua..

kbai...ai nak men game

Sunday, 28 October 2012

Contest...Nak kuruih ler

Ha kejap aje masa berlalu kan...pejam celik dah nak selesai bulan 10 ...aduh esok-esok selesai la juga tahun 2012...eh sangat tidak sedar ..sungguh pantas rupanya masa berlalu..

Hari berganti hari..minggu berganti minggu..haihhh tahun pulak bakal berganti lagi..tapi berat still x berubah2..makin naik ade la haih...sangat dashat ok!
Kenduri tahlil hari tu kumupl sesame cousin..masing2 pertahankan produk mana yang best..lantak la kan..malas dah nak pikir produk mrodak ni..yang aku tau aku nak turunkan berat...sobs makin naik ada la..
so dari situ la tercetusnya idea nak buat contest...alkisahnya nak collect sorang2 rm50 ..tapi pepaham aje la kan orang kampung cam ai ni mana la nak cekau duit banyak tu huhuh so jumlah pun diturunkan kepada rm30 jer....

Haaa hambek ko..pas ni kena la terus-terusaan berdiet..banyak rm30 tu..takan sesedap rasa nak kasi orang kan..he he ..so kena la diet supaya duit kite tu x dapek di amik orang kan :)...

kontes bermula 1/11/2012 ni..

eh sat kita sambung naaa..

Monday, 22 October 2012

Badan Gemuk susah dapat keja?

Asyik hujan aje sekarang ni kan...sejuk je rasa...bila sejuk sedapnya minum kopi..tapi x boleh la kopi kosong...kena ada kuih ke ape ke ha ha ha ..asyik makan pendek kata..tapi panjang x kata la..
kompom terlebih sudah la berat untuk penghujung tahun ni...tapi takpa contest nanti kena buat betul2 ..untung2 dapat rm300 ha ha ha puiii nak sangat erk..sekali 300 ntah ke mana semangat entah kemana...

esok aku ada interview...tapi dengan penampilan aku..agak kureng yakin sikit..eh dok eh yakin sangat...terlebih yakin ni...huargh huargh huargh (camana bunyik tu?) ..ada suara sumbang yang aku dengar..dia kata body menjadi ukuran untuk diterima bekerja...agak2 la kan..kalau body cam model tapi bingai then apply keja jadi manager IT diterima x? hahah ...kalau gemok tapi bijak apply jawatan sama korang rasa sapa yang diterima ...so jangan pandang pada luaran yer ...hahahah

eh doakan aku eh...semoga dapat keja tu..lepas laaaa juga bayaran keta bulan2

Thursday, 18 October 2012

Perginya seorang Bapa..17 okt 2001..

Genap sudah 11 tahun arwah bapa meninggalkan kami semua...rindu sedih sebak bila tengok orang lain masih ada bapa...sukar digambarkan dengan kata-kata...

Banyak sangat kenangan suka dan duka bersama bapa..dan aku yakin adik beradik lain pun ada perasaan cam aku juga...sobs...tiada lagi panggilan manja long..ad..naru dari bapa..tiba-tiba sebak rindu suara panggilan macam tu...dan sebab itu aku kekalkan panggilan Long a.k.a auntie Long..dan gelaran tu kekal sampai sekarang dalam keluarga...biarpun kadang2 orang pelik kenapa aku dipanggil auntie Long sedangkan aku ni anak ke 3...so what??

Setiap kali aku rindu insyallah aku pasti termimpi arwah bapa..bapa langsung x bercakap cuma tersenyum...memerhati ...akan anak dia yang paling keras hati..degil..."jahat" dan paling kuat membuli :(
sedangkan dalam mimpi pun boleh terdetik dalam hati perasaan gembira arwah masih ada ..huhuh...sedih nya...pa saya sayang bapa....

Luahan hati untuk bapa:

"pa walaupun bapa tidak dapat baca semua apa yang tersirat dalam hati saya, saya mau bapa tahu yang saya  sayang bapa..saya banyak buat salah dengan bapa..melawan bapa dalam diam..memberontak bila bapa marah..walaupun saya tau marah bapa kerana sayangkan kami semua..sebab bapa mau kami jadi anak yang berguna..marah bapa sebab mahu membentuk kami jadi manusia..

Pa..mungkin saya sukar untuk meluahkan rasa sayang saya sama bapa...sama mama dan sama siapa saja..tapi di lubuk hati saya hanya Allah saja yang tahu betapa saya sayang keluarga saya...mungkin cara saya meluahkan rasa sayang saya tidak sama dengan adik beradik yang lain kerana sifat keras saya...

Pa alangkah indahnya kalau bapa masih ada ...banyak perkara yang telah berlaku...yang baik ada yang buruk pun banyak..bapa selalu berikan kami nasihat bila ada benda yang x betul berlaku..teringat satu ketika dulu masa saya dengan si ina tidak bertegur berapa lama ...bila bapa perasan kami bermasam muka.bapa panggil dan damaikan kami...dan dari situ bapa tau yang saya ni tahan untuk tidak bertegur sapa...

Pa saya  masih ingat  dulu yang saya selalu main chess dengan bapa? bapa kan tau yang saya ni pantang menyerah kalah? lepas tu bapa tau saya wakil sekolah untuk pertandingan chess di smk pekan 1...bapa selalu bawa saya lawan chess...sudah tu bila saya kalah bapa kasi ketawa saya...sakitnya hati saya...bila saya sakit hati bapa bawa lagi lawan...pas tu saya lawan dengan berhati2 dan saya menang..samaada saya menang sebab bapa bagi chance itu saya x peduli yang saya tahu saya menang dan melompat2 gembira..pas tu saya ejek2 bapa kalah kan? ...masa tu bapa x puas hati , bapa bawa lawan balik...tapi terus saya tengok tv sebab takut kalah..berapa hari juga saya ejek bapa n bila bawa lawan saya tidak mau sampaila saya terbuka hati mau lawan balik...bila saya tau saya mau kalah terus saya hambur chess tu...huhuh indah kan kenangan tu...apapun thanks pa sebab sampai ke hari ni saya antara anak bapa yang gurl pandai chess dan menang naib johan d smk 1 dulu....

Pa saya masih ingat dulu ..masa tu bapa..mama..saya  adik beradik n pakcik anti nor sama si tati..kita pi tanam semai padi d tebasan..masa tu saya baru balik dari SAMTAJ...kecoh pasal Anuar Ibrahim vs pm Mahathir..dengan tuduhan Liwat n anuwar dipenjarakan...masa tu saya penyokong anuwar n kamu semua sebaliknya...saya kena hentam sorang-sorang saja tapi saya balas balik yang kami cakap..saya buat derk jak...malam tu bapa sakit ..hantar p hospital warded ..tekanan darah bapa tinggi...last2 bapa cakap sama mama bapa geram sama saya sebab x pandai mengalah..sampai macam tu sekali...mama nasihatkan saya lepas ni jangan lagi debat sama bapa pasal politik...lepas bapa keluar dari ward bapa cuba untuk lawan debat dengan saya tapi saya buat derk n senyum2 saja...mungkin bapa bosan kan pas tu bapa cakap sama mama yang bapa sunyi pula bila saya tidk mau balas hujah bapa..sedih bila saya ingat sobs sobs sobs...huarghhhh...pa saya rindu bapa......

Paling lucu sayang ingat masa saya darjah 5 atau 6..ada homework maths..bapa kan terer english sama maths..jadi awal pagi saya lupa siapkan homework..saya cakap sama bapa saya tidak faham...beia bapa kasi faham saya ..saya buat kerjarumah lain..terus bapa buang tu buku sebab saya tidak amik perhatian...tapi hampir siap bapa buat...aduii jajal betul saya kan pa...

bila malam saya takut jak sebab bapa suka cek buku sama suruh baca sifir...huhuh pasal itu la juga ada anak bapa yang dari petang lagi tulis sifir di tangan ..hampir tepadam sudah tu tulisan..pas tu x dapat hafal kena suruh injut kuikui...

Pa saya stop dulu sampai sini la...penat suda saya menulis ni...apa yang saya mau bapa tau saya sayang bapa....terima kasih pa...semoga roh bapa ditempatkan dalam golongan beriman....love u ....
kami sayang bapa selamanya..Al-fatihah..."





Thursday, 27 September 2012

200gm..jer!

Haih..dah agak dah penurunan berat badan tu agak tidak memberangsangkan...ye mau nya idak...pi pekan lepas siapkan urusan itu ini ... LAPAR..lagi2 la adik yang baru berjinak untuk beratkins...kejap2 lapar la..sakit kepala la...itu la ini la....kesian pun ada tapi aku terus support dia supaya bertahan ...

Dah la dari pejabat persekutuan nak ke p.pos tu jalan kaki...jauh hokey ..dengan panasnya mak aiiii..tapi takpala senaman di tengah panas kira ok la tu kan...ok?? pala hang okey...huhuhhu...

sampai post office keluarkan pitih lebihan raya hari tu...ni semua dealer keta tu punya pasal...dulu time nak bayar dep..asyik kta keta dah ada tinggal nak amik kat stor lagi...hotak ang..dah sebulan dah menunggu stok keta lom ada bingai!

sebenarnya perut dah bergendang tapi buat2 tak layan..sampai la terasa mengigil sebab lapar baru ajak adik g makan...bukan alang-alang selera adik..hhahah minta sup ayam sementara menunggu chicken chop! sudah...hancur la diet kah kah...kakak dia ni pu apa lagi...chicken chop 2 ye dik puiiii nyesal tol masuk restoran...huhuhu

awal pagi bangun.....* pang pang pang tampar pipi ulang alik 20kali....berat suda dijangka ..hanya turun 200gm aje...padan muka!

ESOK JANGAN BUAT LAGI...

Wednesday, 26 September 2012

congrats orked..

satu permulaan yang baik...

diet menjadi untuk hari yang ke 2 turun 1.3 ..

so total lost untuk 2 hari 2.2kg....

tahniah untuk diri sendiri...

teruskan sampai dapat berat yang diidamkan...

pecahkan angka 7 supaya dapat ganjaran yang menanti hahahah...

Tuesday, 25 September 2012

senyum manjer

:) takda icon smile susah sket nak tunjuk senyum manjer...bayangkan aje la kalau lalu depan mamat hensem pastu senyum2 manje .hhahahah gatai la auwww...

Apala la kaitan tetiba up entry pasal senyum manjer hahah nampak sangat kegataian dah tahap maksima ...
sebenarnya begini..semalam kan 24/09/2012 ai kan start untuk beratkins semula..setelah lama meninggalkan diet atkins ...so pepagi tadi lepas buat pelaburan yang agak banyak di bilik termenung hahah ai naik la penimbang... terus tersenyum manje ala gatai gitu... *pang sekali... macam tak percaya betul...atkins for the 1st day berjaya..alhamdulillah.... 900gm tu hilang...padahal dug dag dug dag je debaran di dada... timbangan pertama itu mampu mempengaruhi timbangan yang seterusnya...hopefully esok turun lagi 900gm dapat la target kurang seminggu dalam 5kg...

Ada kawan suh makan pil MZT produk made in indonesia ke China tu ..dia memang la super duper kurus tapi agak tidak berani la dengan segala pil-pil ni....takotttt...nanti2 aje la ..kita buat atkins lagi selamat kannn...

so pepagi makan la sayur dengan telur rebus huhuh....

lunch..makan la pulak bihun sup...tapi bihun tolak tepi (yeke)

petang tu makan ayam dengan hati ayam n sayur petola...ekceli ai pun x tau petola tu kategori buah ke apa...

*Bici pls la bagitau ai petola boleh ke haram?

Monday, 24 September 2012

Nak marah siapa?

Siyesly tak tahu nak marah kat siapa sekarang ni...nak jerit pada pokok tu agak mustahil kan..so jerit dalam hati aje la...kalau laling buat silap sikit boleh la aku marah-marah tapi kalau salah sendiri siapa pulak nak dimarah...

Ni semuanya berat punya pasal la...aduh berat aku naik mendadak ...fuhhh...mama selalu ingatkan aku jangan makan banyak tapi aku ni mana leh terima teguran kan..lagi-lagi kalau tengah sedap-sedap mengunyah..pantang bila orang tegur pasal kesan makan banyak..kalau tak monyok manjang memang suara tu agak tinggi la tanda protes hua hua hua ...

baru2 ni aku naik scale ..konon2 berat statik aje..statik apenya dah muncet semacam..suar pun dah x ngam memang naik banyak..sebenarnya aku sedar je kegemukan aku dah bertambah tapi paham2 aje la kalau kesedaran tu lom tiba ...so makannnn...so bila derang semua pakat timbang...OHMAIGOD.....siyessss???
pengsan kejap then bangun balik...huhuh sungguh tak percaya...

so untuk hari ni dan demi misi untuk menguruskan badan...aku start berinduction kembali...
menu aku hari ni ...

breakfast: air kosong..sawi goreng + bilis dan telur dadar 2 biji
'
lunch: kobis + cendawan + telur dadar 2 biji...sebiji tomato dan sedikit kacang tanah (kacang rupanya x boleh tim induction)..

harap2 esok aku terus bertahan ...

Thursday, 20 September 2012

bila ada yang mengadu...

Sakit betul hati bila try timbang berat dah lari dari angka last hari tu...cam nak maki hamun pada diri sendiri..
tetiba rasa cam nak jadi hulk hogan n lari 5000km tak henti2 terus jadi kurus x dan dan ...hampeh...
stress betul aku...kalau cam ni le gaya stress memang x lama lagi berat pun akan mencapai angka yang lebih besar...WANG BESAR WANG BESAR gila sungguh kestressan kalau cenggini..wadder....dem...

Kepanasan hati meningkat pula tahap maksima bila dengar satu cerita ni...haduyaii..kenapa la ni time pula aku dengar cerita merita yang boleh menaikkan darah aku..

ni uncle aku datang mengadu pasal menantu pompuan dia yang sorang ni..jadi ratu dalam rumah..dah kalau kau tau yang kau tu perempuan paling tua dalam rumah setelah mother in law ko dah meninggal sila la ringan-ringankan tulang untuk buat keja..sediakan makan pak mertua n adik-idak ipau kau yang semuanya masih bersekolah itewww...bukan kerja sambut laki then mengangkang dalam bilik ajew ada paham...aiii panas hati betul la aku sekarang ni..

Bila tamu datang... syed (bukan nama sebenar) masak air...syed buat kopi... syed syed syed..cam jahanam..dari aku rasa  suka kat kau terus aku menyampah...kalau ye pun nak bermanja dengan ur B tu pleasla jangan la nak tayang-tayang aksi depan pak mertua kau tu paham...

yang suami ni pun bodoh piang..ko dah tau bini kau perangai camtu susah sangat ke nak bertegas...ajar la bini tu buat kerja..haih...kalau la aku ni ada hak nak tegur mmang pedas juga la teling kau dengar..tapi dah ada laki kan so tanggungjawab laki la nak ajar bini....

k bai...

Monday, 3 September 2012

after raya..

Nampaknya angka 6 jauh ke belakang..stress coz gile terkejut tengok angka scale naik mendadak...serius sedih...

time raya sumpah x jaga makan...padan muka ke diri sendiri...

after raya naik scale cam nak pengsan pun ada...biar betul....huhuhuhu...

so untuk permulaan ...hari ni start posanam ....semuga aku terus tabah untuk meneruskan misi diet yang
sering kelaut...

Saturday, 25 August 2012

raya..raya..raya..selamat hari raya

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN...tak terlewat lagi kan he he he ...

so apa yang anda akan buat sempena hari raya?? of kos la makan kan....

jadeyy berat anda bagaimana? ...

menten..naik..turun??

berat terbaru 73kg puiii selamat tinggal angka 6...adesss

kena start diet balik,

semangat kemana kau menghilang!

Friday, 10 August 2012

penat..

very the penat..huh! itu je yang aku dapat cakap untuk tunjukkan betapa penatnya aku minggu lepas n minggu ni ....

raya dah nak dekat..hari ni ai punya period dah hari yang ke doblas...fuhhhh...gila lama...time pose ni sedap la nak makan-makan , minum-minum kan...lepas raya hazab la sensorang mengganti pose ...pose tahun lepas ntah habis ntah idak posa ganti 15 hari tuuu...

Hurm..korang tau x azab nak perabihkan tempahan kuih ghaye? mebi sapa yang suka biskut tunjuk tu  sedapp je makan tapi tak tau betapa hazab nak membuat kan ...haha aku sampai sakit makit nak siapkan tempahan orang..sekarang ni pun masih ada 2 jenis biskut yang x siap..yang satu ada makmur ada 7 balang..ada tambahan 2 balang tadi...then batang buruk...kuserahkan pada mama..walaupun aku dah siapkan 2 balang tapi kasi aje la mama siapkan sebalang lagi ....tadi cousin call ada penambahan tert gulung..kawan2 cousin kata sedap..so lebih kurang dalam beberapa ratus biji kot..huhu harap2 jangan sampai 500 biji...penat weh nk siapkan...

tapi tu la kan..rezeki di bulan ramadhan ..sekurang2nya dapat kasi duit raya untuk anak2 sedara ....alhamdulillah syukurrrr....

*need new oven n new mixer...hope my laling dapat kasi free sama aku ya ..muah muah muah....

Saturday, 4 August 2012

tak pose ...

sudah beberapa hari ramadhan berlalu...aku cuma dapat beerpuasa beberapa hari. Hari ni pun aku still x puasa.period manjang..nak  amik ubat untuk stop bleeding kang x pasal2 period tak normal balik pulak..sapa yang susah ? aku jga yang terpaksa mengadap muka pak dokter ....

Diet? hurm rasanya masih tak dapat achive my target..naik lagi adalah..parah tol rasanya..huhuhu...aku ni takdala kuat makan sangat tapi x henti2 mengunyah tu iye..hahahah takpadan dengan gelaran duyung...

sekarang ni time period asyik mengunyah..agak2 dari gaya period melimpah alamat 15harila x puasa...parah mengganti sensorang...

apa nak buat ye utk stop period? gam bolh? ahahah

Friday, 27 July 2012

Si Gemok...

 Ni ha pic depan dan sisi..semakin sendat baju itu..auwwwm..malu la...huhuh ........


Dulu dah kecik sikit tetiba naik sikit ..jauhkan la naik banyak ha ha ha ......


chaiyok..chaiyok jom turunkan berat badan...

Wednesday, 25 July 2012

Berbuka kena beringat..

Dah jam 4.22pm..tinggal berapa jam lagi dah nak berbuka puasa...tadi baru je ke pasar membeli sayur-sayuran dan ikan untuk menu berbuka petang ni...huh! besar tul dugaan berpuasa dalam keadaan berdiet..

Sat lagi nak masak asam pedas ikan siakap...hurm harap-harap sempat la masak...kalau tak sempat maggi kan ada ..cepat dimasak sedap dimakan ha ha ha ...

Cakap pasal berbuka ni..terasa macam heaven kan..dah berlapar seharian ..taim berbuka nak makan semua...last2 berat tak turun . naik adelah..pergh...semalam aku makan banyak..haram x control..

siakap 3 rasa..satay..murtabak.abc..telur masin..sayur..tempe..selesai makan rasa dah tak boleh berdiri...
kalau macam ni selalu kompom seminggu 5kilo naik...

aku buat atkins tapi aku dah x disiplin..huhu ntah bila la nak timbul semangat aku ni..
tapi hari ni aku nak berusaha supaya x makan banyak..beringat sikit taim berbuka kannn...

PERS..week 1


see.....naik banyak dari yang sebelumnya....nasib baik x naik sampai 75 macam tu ...huarghhh kena diet diet!

Monday, 23 July 2012

Lama tak apdet

Hai sume..

Kabare? waras? harap2 sume waras la ye..haku ni la yang kekadang nak waras kekadang x waras...haih..
lagi-lagi taim posa ni..lagi la hilang kewarasan dan kemalasan sudah melanda...

Diet entah kemana...asyik kelaut menangkap ikan..bot pun dah berat dengan muatan...
pandang kiri kanan atas bawah asyik nampak mak dugong...puiii jauh-jauh...x nak la jumpa dugong selamanya..
kalau duyung ok jugak kan ...ha ha ha

Ni la natijah lama x hapdet..cakap merapu cam tin takda isi...kah kah kah..
aku sebenarnya bukan sesaja x nak hapdet..tapi sebab semangat masih di seberang...
hari tu dalam 2 weeks aku d keyL..jalan2 cari makan...
spesis bff a.k.a bopren pulak yang kejap cakap jangan makan itu...tapi bila aku pujuk sikit dia akan jawab cenggini ok ok makan la...hahahhah ..bila ada green light zassss sepinggan habis aku belasah hahaha...ngek tol..

terus terasa perubahan sedikit demi sedikit lama2 bukit makin naik kuhhh semangat..
bila tengok progress orang lain tambah la down..
aku jadi benci pada semua yang berdiet..yang cerita pasal diet..group diet...
tapi buat apa aku benci...sebab salah aku dan x nak usaha kannn

tapi agak best la bila kita down ada kawan yang terus support kat kita kan...
baru aje petang tadi semangat nak kurus datang...last dah sentuh nasik taim berbuka...

chaiyok chaiyok ...

Tuesday, 3 July 2012

belanja makan aje...

Semalam punya cerita..

Dari pagi aku dah set dalam otak..hati kata diet..ya otak juga terus terset supaya diet...diet diet...
pepagi dah menjamah makanan kenduri semalam amik sesenduk kecik nasi..sup ayam..ayam n sayur..
sampai ke sudah x lapar2...malamnya pulak aku di belanja oleh kawan aha ha ah itu yang x leh blah tu...
memula ke pizza naseb baik aku kata aku diet x makan tepung2 bagai ..diet la sangat kan..so depa bawa la ke kfc idamanku selalu..haihhh..banyak tol godaan..

takpe takpe hari ni sambung diet :p...

kalau hari2 oreang belanja makan kompom la naik berdas2...

Monday, 2 July 2012

Last makan banyak...

Asyik kenduri aje sekarang ni..lagi2 dah nak bulan puasa..makin ramai la yang nk buat kenduri..so pepaham aje la kan bila orang buat kenduri amat jarang sekali makanan yang x menggoda iman...lagi la aku yang iman cuma senipis kulit bawang ni :) diet ntah kemana..perut semakin menonjol..nak kata preegy jauh sekali...masuk angin pun memang bukan...maknanya buncet melanda la tu..kah kah kah...xkelakar okeh!...

Minggu lepas minggu kfc idamanku selalu..yang kawan pula asyik kasi aku kulit ayam kfc tu..aku x nak sebenarnya tapi bak kata orang..rezeki jangan ditolak kan...aduiiii...susah sangat nak stop! Hari ni pun ada kawan nk belanja Kfc..untung betul ramai kawan ni kan...kfc manjang...

Semalam pulak kenduri kat rumah..adesss dari petang sampai malam mulut x henti mengunyah..sampai mama tegur " elok-elok dah hari tu diet, now ko dah makan balik semua yang menggemukkan, kejap lagi naik la berat kau tu"...dangggggg..berdesing telinga...

selamba badak aku jawab..ok ok hari ni saya diet..hahahha..diet la sangat but...memang aku dah x nak amik nasik dah...bye bye...so hari ni...

MISI KURUS DAH KEMBALI.....

chaiyok-chaiyok...

Sunday, 1 July 2012

Fikir sebelum cakap...

Cheh cam apa tah tajuk di atas..kah kah puiiii ambik puii sedas...

Nak jogging ke tak nak? eh petang nanti la g zumba beramai-ramai..goyang sana goyang sini...
perghhh mesti la segar bugar segala yang dah terlemau-lemau tu keeennnn...
Otak pun nak kena bagi fresh lagi sekarang ni..semenjak dua menjak ni stress tahap gila siput BABI...

Haihhh awal pagi dah nak menyememarakkan kemarahan minah ni tau...
sangat over damnnnn...puiihhh amik lagi sedas...hambek kau!

Alkisahnya camni...eh kan dah meroyan dah aku ni...keh keh keh..
few weeks ago..konon ispiking tapi tak tau betul ke idak...belasah aje la...
aku ni sakit hati sangat dengan minah ke mamat ke tua ke muda ke kalau perangai ala-ala bangsat
n so hipokrit..cam la suci dan terbaik sangat puiiii amik lagi se-Tan mukus hijau pekat...
cakap pasal aib orang kemain hebat...haihhhh pening aku...padahal dia terlupa kisah dia dulu..
LUPA ke LUPA ke LUPA ke...apa kau dah buat time berjauhan dengan family kau dulu...
pasal haku ko toksah ingatkan la...aku ingat apa yang aku buat aku kan JAHATTTT ahahah...

jangan si kawan diam kau pikir dia tak tau pasal kau? ingat sikit kawan rapat kau tu pernah send gambar pada si kawan....cuma walau si kawan ni lupa diri n sudah buat silap takda nya dia nak heboh2 pasal aib kau..
takut pulak benda buruk berlaku pada kau ...

ingat sikit jangan terlalu mengaibkan orang kelak menyesal di kemudian hari...

Thursday, 28 June 2012

Jogging di pagi hari..

 B4 jogging

 nampak aku x? tuuuuuu jauh kat bawah

 Semput dah hahah..bukit tu...

 start jalan dah..x larat

Nak pitam..nasib baik x pengsan, haha

Apapun peluang berjogging sekejap sangat terbaik..amik kesempatan jogging..mama pi melawat kebun...

Sunday, 24 June 2012

cheat day!

Manjang je aku nak cheat makan kan...huhuhu sabtu lepas dah makan benda yang haram dalam atkins ..sangat shitake betul..memula amik sikit..pas tu petang tu g attend kawan kawen...pergh lagi la makan sampai tak ingat donia...

Makan sangat maveles..sampai menjilat setiap jari.nampak sangat la kesedapan makanan tu ha ha ha sampai tak nak membazir tu ..tu pasal la semua jari nak di jilat..sangat sakai ok! Macam esok dah tak da pulak dah :P...ada aku kesah..memang aku tak kisah tapi kesian my tummy yang semakin meninggi bila kenyang! tu la reward yang aku dapat pasal x control makan...ambek kau!

Indah tersusun bekas manisan kennnn...

Dah lama tak makan sedap tetiba la menambah makan..tapi bukan nasik yang ditambah ..makan daging dan kerabu pakis dan ayam je..tapi dagingnya manissss.kompem gula! he he he ...banyak komplen pulak kannn..

Eh..nanti sambung leee k bai

Friday, 22 June 2012

Luahkan..jangan luah!

Betula lah kata orang..facebook ni sangat berguna untuk semua orang..tapi pada yang celik it aje la , kalau yang buta it tu tak dapek den nak nolong ae...

Macam-macam la kan kegunaan fb ni..ada yang guna untuk bisnes..untung sabut timbul untung batu tenggelam..itu kalau bisnes la..kalau bercinta , nasib ang la disana dapat yang bagus syukurrr..dapat rempit ke penagih ke hensem ke tak ensem ke nasib kau la labuuu...itu bahagian kau kannnnn?

Cam bangga je dapat ramai kawan kennnn...up status 5minit untunggg la dik..dapat like banyak..adakukesah? pastu kat situ juga la nak attack orang lain..kata macam2 pada orang lain (macamakugak)huhuhu...

Tapi tanpa sedar satu jari kau tunding pada orang lain 4 jari tunding diri sendiri keeesiaaan...bagi haku yang hina dan dina dan gemuk tapi comel "katakupadadirisendiri" sebelum mengata orang lain please muhasabah diri sendiri...perfect sangat ka kita? baik sangat ka kita? tak pernah ke kita menyebabkan orang lain menangis angkara kita (parents)...tak pernah ka buat orang lain (sibilings) risau dan berusaha nak protect kita?

LUPAKAH ANDA!!

Ingat macamana diri kita di masa yang lepas...ingat apa kesilapan diri sendiri yang telah lepas..ingat dan terus ingat..memori otak takan hilang dan tak akan terpadam apatah lagi berlaku pada diri sendiri...NEVER!..apa yang sudah berlaku dulu?? Kesian si IBU kesian si AYAH...aduhaiiii.....

Jangan terlalu mengikut emosi tanpa melihat kesan dibelakang hari..apa yang terpendam pasti akan terungkai...berhati-hati dengan kata-kata...aku sendiri memang punyai banyak kelemahan dan banyak kekhilafan..orang sekeliling sentiasa memerhatikan untuk menjatuhkan mangsa....

Terdengar bisikan nun jauh disana...." Dia tidak ingatkah apa yang di lakukan dulu, hidup senang dari......"

Fikir sebelum berbicara...jangan sesuka hati menghina orang lain nasib diri sendiri belum tentu....
doa memang belum tentu termakbul...tapi makbulka doa orang yang menjauhkan diri dari Allah...
Setiap orang mempunyai kisah lampau..kesilapan..tapi lebih baik orang yang salah menyedari kesilapannya dari orang yang sentiasa fikir diri sempurna dan langsung tidak berusaha untuk memperbaiki diri!...

Tuesday, 19 June 2012

Kenapa sebenarnya?

Tensi sebenarnya ni..berat tak mo turun dah..apa kes?
asyik turun naik ..tapi susah betul nak pecah angka 7..
eksais dah buat tapi mebi x cukup untuk aku kot...tensi tensi tensi...

Aduh angka 6 kapan kau akan ku tawan..cheh macam la nak mendaki..
tapi aku still akan berdiet sampai aku dapat pecahkan angka tu...

Sunday, 17 June 2012

Kantoi diet..

Semalam aku cukup usaha untuk tidak mengantoikan dietku..Alhamdulillah sepanjang pagi aku masih berkemampua tapi..ingatkan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari...whats wrong with me ! omg
aku sangat tak ada kekuatan untuk diet..mebi aku tidak bertenaga coz almaklum saja la rutin sabtu ku kan..
memula aku order sup ayam..its ok actually not too bad...pas tu terasa lak lapar...makan la bihun seringgit..
omg omg omg seribu kali...dah berapa banyak pengambilan kabohidrat aku kali ni?

Ok just go back home and then sleep!...so untuk lunch yes..aku skip coz terlalu lena tidur..keletihan..
jam 5.30pm mama kejutkan untuk mandi dan bersiap untuk attend wedding adik kepada neelofa..ok teruja jumpa artis kah kah kah....

Sampai umah pengantin lelaki..terpaku sekejap...owhhhhh tersergam indah rumah yang indah tetiba...kreett kroott...perut berbunyi minta diisi...aduh! starving..macam dah 10 hari tak makan...dangerous situation hahha ...terus g queue amik makanan...

Sayang tak sempat amik gambar betapa sopannya aku mengambik nasi beriyani dan betapa tersusun sopannya lauk2 di tepi nasik..huhu dugaaaannn...

Makannnnnnnn aje la...esok diet!

Wednesday, 13 June 2012

its me...

Ni b4 aerobic :) 

sebelum aerobic kena jogging n warm up dulu..

my dumbell....

Nak kena buat hari2 ni :)...

Progress Diet

Lama dah menyepi..bukan sebab sibuk ke apa...
cuma rasa nak fokus dengan diet ..ha ha alasan x boleh blah..
aku ni sebenarnya ak tau nak cerita apa kat dalam blog..
idea tu ada tinggal type je..tapi bila dah depan laptop "ting"
segala kerajinan terus hilang :)

Lagipun sebenarnya selesai aje tabel 1st dulu..
masa lost 5.4kg terus berat statik..
so punya la lama x turun2..terus rasa down..

amik masa dalam seminggu kantoikan diri then diet balik..
imagine berat naik dari 70.6-73.5 ha ha berapa kilo naik tu..
nasib baikla ada kesedaran awal sebelum melepasi angka 75..kuhh semangat..
so now after berdiet balik berat pun dah turun jadi 71.4..auwww sangat liat nak turun okey!

tapi nvm la ..aku akan teruskan diet juga ..rasa sayang la dah kurang banyak then
abaikan diet kerana nak makan sedap2..bila lagi nak buat betul-betul kan...
takan nak gemuk selamanya :)

Thursday, 24 May 2012

finally....

finally after 10days beratkins ni la yang aku dapat.....before that aku nak ucapkan thanks kepada sahabat alam maya aku a.k.a sifu and my inspiration dalam misi menurunkan berat badan aku pada...

BICI...............dari blog dia la aku amik semangat perlahan2 ..

sebenarnya banyak blog aku baca tentang kurus...tapi blog dia la yang banyak membantu coz mudah difahami dan tak la sesusah mana..eh x susah ke? hahaha

thanks juga kepada BICI coz buat KELAB DIET ATKINS tu..benar2 dapat membantu...

thanks ya ....even berat aku tak la sampai 58 but ill try my best untuk capai angka itu..

eh terlebih sudah..ni haaa berat aku....




70.6kg...


thanks.....ni akan buat aku lebih semangat...yuhuuu

Wednesday, 23 May 2012

Banyak tol godaan..

(cerita semalam punya)

Hari ni dalam sejarah..nak terkantoi nasib baik cepat sedar diri..
pekerja kebun getah mama datang rumah..
sebelum tu dia ada call aku, tanya nak kacang rebus ke tak..
aku jawab bawak aje..sebab aku ingat kat mama aku..die memang suka makan kacang rebus.
yang penting bukan untuk aku ye kawan2 ha ha ha ..

Depa sampai aku buat tak kisah..lantak pi la nak datang pun kan..
so aktiviti depa kat umah memang aku x tau sebab aku kat kedai aje...
duduk2 tunggu kastemer and layan fb KDA...

tup2 perut berkeroncong nak minta di isi..aduhhh ni yang x best ni..
panggil mama n minta tolong ganti kejap..

mama cakap " masak la apa yang patut depa lapar"
tapi mama ku cakap bahasa sabah ya kawan-kawan...hihihi

aku yang terlebih rajin pi la masak ...rajin tuh...semangat konon..
memula aku goreng telur..siap campur dengan keju hahaha (sumpah mama kata x sedap)
pas tu masak la kobis..tapi ni bukan salma kobis tau ni sayur kobis..ada faham ? he he

tapi kisah yang x best ni mama baru lepas goreng kerepek pisang..
jantung ku berdebar-debar..
boleh ke tak? air lioq dah meleleh sampai dada dah ni...
fuhh godaannn..cuba sekeping..cuba lagi sekeping..cuba lagi sekeping..
dem! aku kantoi ke atkins? arghh teruskan beratkins jangan putus asa..
pas aku dan depa2 sekali makan..alhamdulillah kenyang..(makan telur n kobis)

tapi.............
dari kedai tah terbau kacang rebussssss..
fuhh hantu ayaq tol,,sapa la pi rebus kacang petang2 buta ni??
balik umah sat sebab terbau dari rumah...
ohmaigaddd kacang rebus tuuuu..

sebijik..dua biji tiga biji empat biji berbiji2...
HOIIII ko nak KURUS ke nak GGEEMMUUKK???
ooo nak GEMUK silalah makan..
kalau nak KURUS sila berhenti..
waduh! terstop secara otomatik..

Monday, 21 May 2012

Focus..

Perkara paling important dalam apa jua keadaan adalah fokus..
tak fokus bermakna hancur..dalam pekerjaan pun kena fokus untuk tingkatkan prestasi
macam tu juga dengan diet..dalam diet ni kena fokus,maknanya fokus untuk buat diet apa...

dulu aku berdiet selalu kelaut..dalam 6bulan just turun 9 kilo..
malu seh bila pose pun turun berapa aje..sadis kan..orang lain berkilo2 turun aku??? haram 2 kilo x turun..
kontest pun camtu..berapa kontes yang aku ikut lom ada yang paling berkesan..
rasanya bagila hadiah 2k pun kalau aku masih takda kesedaran nak diet sori naik lori la aku nak diet haih...

tapi semenjak aku berjinak dengan atkins diet ni..aku dah percaya diet ni la paling berkesan
pada diri aku..tengok kat tepi belah kanan tu..hah itu progress penurunan berat badan aku..
aku join tabel 5kg 10hr..hebat tak hebat...

tapi...

bukan mudah untuk turunkan berat cam tu..beauty is pain..
memang sakit, sebab tu kena sediakan kekuatan mental dan fizikal..
jumlah tu mungkin sikit bagi yang dah kurus tapi agak banyak bagi aku..
dan benar2 menguji kesabaran bilamana aku hanya mampu makan telo,
ikan,ayam,sayur..no nasi..no mee..no tepung..no gula..and no everything yang
mengandungi gula..and aku terpaksa tinggalkan semua makanan kegemaran aku...

satu aku nak habaq kat semua pendiet2 tegar..kalau nak diet kita kena tau diet apa yang paling sesuai..
nak buat diet kiraan kalori memang akan amik masa yang lama sangat untuk nampak kesan,kecuali
kalau kita aktif bersukan...kalau low carb pun x kena gaya lama juga nak turun berat..
so paling mudah untuk turunkan berat badan sila buat atkins diet..
aku x kata x yah senaman okey tapi tanpa senaman pun leh turun..bagi turun berat dulu then lepas dah turun banyak korang eksais la banyak2 untuk mencantikkan tekstur body ha ha ..

sebab apa aku kata x yah senam berat2...sebab atkins ni ada 4fasa..fasa 1 ni sangat la kurang pengambilan carb..20gm / day ok..bukan 200gm so tak sesuai la sangat untuk eksais berat2..
tak pasal2 pitam ahaha sendiri cari penyakit...lepas pasa 1 ni sila la ke pasa ke2 dan mebi leh start eksais..
nak tau lebih lanjut pasal atkins diet? sila googel..pa guna ada tenet kalau malas mencari..

aku x la kuruih lagi tapi aku dah ada target..
cara aku sekarang kalau ragu jangan makan...and aku katakan ianya haram dimakan bagi pendiet atkins.
contoh yang aku ragu? petai..
sapa tau petainya carbo tu berapa?? aku memang tak tau..so aku ragu nak makan..bila ragu aku letak haram utk dimakan..

lagi satu..ketam boleh makan? kalau ragu baik jangan makan..tapi sebenarnya ketam is boleh makan ha ha ha ..sumpah x lawak aku gelak sendiri2 aje pon

sekarang target aku nak turunkan banyak kilo lagi untuk capai berat badan ideal dan bukan obes...
obes?? puih dengar pun aku sakit hati..
lepas ni harap2 takdak la yang perli2 aku syanie ka badak ke gajah ke kerbau ke...puii sakit hati je...
oleh yang demikian hahahah ayat tak boleh blah...
ok ok..senang je ..kalau nak kurus sila diet..kalau x nak diet sila gemuk selamanya...
kata sorang kawan..bukit kalau ditarah hari2 akan rata juga..macam tu juga orang gemuk..pikir2 aje la apa makna tersirat...

*aku akan teruskan berdiet dengan cara atkins...

eh lupa pulak...air memainkan peranan penting ...minum banyak air sampai kembung ok?
normal berat sila minum 2.5liter dan seterusnya..kalau obes tu minumla sampai 6 liter..aku?? kadang2 banyak kadang2 sikit..makin banyak minum air makin cepat penurunan..kalau x caya cubala...




Sunday, 20 May 2012

300gm hilang???

300gm hilang...apapun saya tak nak cari n amik tau kemana dia menghilang...
lantak la..kalau lebih dari tu hilang pun ada aku kesah ...

Now 72.3kg yuhuuu..

mode: happy

Saturday, 19 May 2012

sikittttt lagi nak capai angka 6

Beberapa hari beratkins yuhuuuu...

lom leh riak pada diri sendiri...

angka 6 sila tunggu saya...

tq

Friday, 18 May 2012

Lamanya....

Gila lama menunggu $ masuk...meroyan dah aku sekarang ni..cis....
tau tak penantian tu suatu penyiksaan kihkihkih...
perghhh..sakit jiwa den..

ibarat menunggu jodoh yang belum sampai kah!

Thursday, 17 May 2012

Wednesday, 16 May 2012

3rd day atkins

Cayala orked...aku dah sampai hari ke3..harap2 esok aku masih bertahan...
caya tak caya? haaa tengok la berapa berat aku turun selama beberapa hari he he yuhuuu...
sikit2 lama2 jadi bukit..syukurrr...
1.5kg? banyak tuuu..BMI aku masih di tahap yang membimbangkan...
ok ok insaffff lepas ni kena teruskan beratkins...

chaiyok2...

Tuesday, 15 May 2012

2nd day atkins....

Ha setelah selesai hari pertama atkins dengan sedikit jayanya..
aku amik keputusan untuk teruskan beratkins..alhamdulillah aku rasa ni memang keputusan yang betul..
ye la dah lama aku ni asyik kata diet..diet...
sampai ke sudah , bukan makin mengecil tapi makin membesar huhuhu
itu antara kesilapan aku la kot..sebabnya aku memang tak focus untuk berdiet..

korang tau apa itu atkins? sila klik kat sini...pasti korang akan tau apa itu diet atkins...
sebenarnya memang dah lama aku dengar pasal diet ni..tapi tu la kelemahan aku...
mudah sangat tergoda dengan makanan...pas tu kekuatan mental tu sangat takda...
hari ni kata atkins then bila masak pandaila nak merasa makanan...huhuhu sangat mengecewakan.

but now insyallah aku akan sedaya upaya utk teruskan diet aku...
aku nak capai berat aku..malu ok bila obese..huuu..

ni pic makanan yang aku amik untuk  bfast hari ni.....

Menu untuk lunch hari ni...3 ekor sekali harung ...nyummm

jom kawan-kawan kita beratkins...

macamana aku leh tersedar n bersedia untuk beratkins?
ada masa kita cerita he he he 

Monday, 14 May 2012

Orked pun kembali..... 1st day atkins

Atkins pun bermula..doakan semoga aku sentiasa terus kuat dan kuat dan kuat dan kuat...dari segi MENTAL!!!!

Hari ni start buat diet atkins..ni gara2 tercabar dengan keberkesanan diet tu..memang menjadi tol ..tapi bukan aku yer tapi adik aku...

sakit je hati bila semua orang kata dia dah kurus ..ahaks!~
before ni aku pernah start tapi kantoi belum pun sehari....
hari ni aku try..untuk beratkins...

Ni menu dinner aku...yuhuuu walau pun x berapa suka telur 
terpaksa jua ku telan...diet punya pasal..hantam sajalah!

chaiyok2

Wednesday, 9 May 2012

Saya malu kalau orang tahu saya buat dosa!

Sapa tak pernah buat dosa..sila angkat tangan dan hantuk kepala ke dinding sampai lebam...
rasanya takda sapa pun yang lepas dari buat dosa kan..tak kisah la dosa kecik ke besar..
yang pastinya sedikit kesalahan tu dikira dosa juga kan?

Erm sekadar dapat menggelengkan kepala dan berdiam diri...Memang aku mengaku pernah buat dosa..lawan mama..maki orang..tengking adik beradik..mengumpat..mengambil barang tanpa kebenaran pun pernah..macam2 dosa aku buat..tapi bila orang dapat tahu apa yang aku buat tu..of kos la malu yang teramat kan..

ko bangga ke orang tau segala perbuatan buruk yang kau lakukan? ..kalau aku la ntah dimana muka aku nak sorok...

BERUBAH itu yang terbaik kan?...siapa kita dulu itu tidak penting..yang penting siapa kita sekarang..
mana ada manusia yang tidak pernah melakukan kesalahan kan...menteri sekalipun pasti ada kekhilafan yang dia buat...

Kalau dah tau buat salah tu silalah simpan sendiri..ini tidak, aku sebagai kawan kau sendiri pun malu dengan apa yang kau buat..kau tak malu ke? cerita sampai satu kawasan dengar apa yang kau buat..kau bangga dengan cerita kau curang dengan suami kau sendiri..kau bangga kau tidur dan main dengan teman tapi mesra kau..kau bangga dengan gigitan cinta keksaih gelap kau..kau tak malu?????

Kenapa aku diam masa kau bercerita..kenapa aku takda respond pun? sebab aku meluat dan menyampah..menyampah dengan cerita rumahtangga kau yang tak pernah berkesudahan..cerita tentang kau dan suami kau..cerita kehidupan kau yang penuh dengan kemaksiataan...

panassss....nanti la sambung balik...

kurus ? double meaning kot...

Semalam mama n daku pi kenduri umah my cousin..
kebiasaan famuly kitaorang ,buat pengajian yassin setiap selasa...
so pakaian takdala nak berbaju kurung segala..
yang penting menutup aurat dan sesuai ...

Alkisahnya...aku ni spt biasa ..berbaju tanpa lengan dan ber"cadigan"
duduk bersebelahan dengan abang ipar yang selaluuuu banget nak mengata pasal badan gue..
he he he ...so sebelum mulanya bacaan yassin...
aku bercerita dengan mama n makcik aku..dia sah-sah tak nampak aku
sebab aku membelakang...

bila aku betulkan kedudukan aku..."eh kau la pulak ingatkan sapa.."
ko KURUS da eh..berapa kilo dah kurang ni?
"makcik..berapa kilo dah dia kurang ni?..ni bukan sekilo dua kurang ni...ni banyak kurang ni" dia tanya mama aku....
dalam hati aku ni tuhan aje yang tau ,ko ni cakap agak2 la kan,.betapa azab aku nak menahan nafas kecikkan
perut hahahhah....kurus apenyaaa..baru berapa kilo hilang la....
nampak gaya kena suh g tambah la dia nya power spek tu...lucu pun ada...

dari belakang gue memang la nampak kecik..cuba dari depan???
mama dugong pun kalah kot (sambil tersipu malu)
eh tapi betul ke aku dah nampak kecik?
double meaning kot..apapun think positif..yayyy

yea yea aku dah kecik ha ha ha ha (gelak cam setan gondol)!

Tuesday, 8 May 2012

Restoran sambal belacan...N


Pagi tadi jalan dengan mama ke pekan ..menguruskan itu ini ..penat seh..
memula ke public bank...then ke pos laju amik barang...
rasanya dalam bulan ni banyak kali aku ke poslaju...
mebi staff tu pun kenal aku dah ha ha ha ...

Dapat barang...terus singgah restoran sambal belacan..
almaklum sajalah mama n me takda bfast kat rumah...
so kelaparan melanda thennn tungguuuu..sekejappppp....
singgah makan dulu maaaa...
i is oder ni soto...nyummm sedap sangat..terbukti kesedapannya dan kemurahannya ....
lepas kenyang...pi pulak kat agrobank...asyik masuk bank kan...alhamdulillah selesai urusan...

opsss...singgah BSN sat..kemain penuh orang kat BSN..
dah tau ramai silala buka semua kaunter ye cik abang n ahkak sekalian..
ini tidak..dah macam sardine kat sana kadang-kadang cuma 2 kaunter bukak..puii..
naseb baik la ada CDM..selamat dari Q yang panjang...
tapi..encik Janggut kat depan ni cam hampeh..
dah tau duit tak diterima sebab tak cantik kot duit tu..
sila ke belakang ye..ni sampai 20kali pun nak try jugak..
panas hati terpaksa ku tahan...kalau ada 10orang di depan buat cam tu memang meletus kot
gunung berapi!..

Dah bank in..terus la p kedai AKUT untuk beli sangkar burung tekukur n merbuk...
tetiba minat bela burung..
later i upload burung-burungan itu...


*saja nak promote restoran sambal belacan soto dia sedap dan murah keh keh...jom
jalan2 cari makang! eh saya orang dusun bukan penangkusan wakaka...

Monday, 7 May 2012

2kg lost...

Alhamdulillah...
selama ni sebenarnya aku tertipu dengan scale sendiri...
malas nak kecoh pasal berat sebenar...ha ha ha gelak guling-guling...
tapi...aku memang set dalam kepala hotak aku berat aku bila timbang dekat klinik...

scale aku kadang2 bangang!
naik kejap berat kurang..kedua kali berubah ..ketiga kali turun lagi..
seterusnya lebih senang aku nak kata turun naik..lahanat betul!
mati-mati aku sangka memang berat dah turun kah kah rupanya indah khabar dari rupa...

takpa takpa...aku pegang berat aku time DR.Junainah check..
berapa?? biarlah rahsia boleh? ...yang penting di atas 70 di bawah 75 keh keh...
berat daku turun 2 kilos..bye bye 2kg..pi mampos kau yer 2 kg..jangan kembali kepadaku...
kalau nk cari tuan baru g aje melekat pada yang baca blog aku ni eh...

Jangan marah gurau2 aje ye semua ..yang penting daku is hepi...yuhuuuuu....
keep it up orked...hepi..hepi...

Tapi.............daku telah melantak 2 senduk nasik berserta pajeri nenas yang mama daku masak...ohowwww...sedap sangat....LALu..daku terasa sedikit kesal kerana meneruskan niat makan he he ...takpa

reward untuk diri sendiri ..tapi lepas ni kena beringat dan ...
makan kerap dalam kuantiti yang sikit...jangan biarkan metabolisma anda turun kalau anda terus berlapar...kesian badan..jangan bagi badan tersiksa...yuhuuu bubye...

Nak makan eskrim...jommmmm daaaaa

Gastrik

Tu la nak sangat tahan lapar kannn...
dah mengiggil pun asyik nak tahan lapar juga..
sekali nah hambek ko ...bangun2 aje terus nampak donia ni berputar..

putar-putar kepala berputar...tobat den..
lepas ni x mau lah tahan2 lapar..
body sendiri yang sengsara tauuu...
auwwww...dah mencarik makan tak sedap la pulak..
hentam sajalah..yang penting soopp...

moral of the story..kalau dah lapar cepat2 makan ...

Thursday, 3 May 2012

25mei-7june...

semoga rezeki ku dapat kesana...semoga dipermudahkan segalanya...perasaan sentiasa berdebar....

Misi...la kan??

Misi...eh apa makna misi? kalau tak tau sila google ok?...

Asyik la aku ni menaip pasal misi diet la misi itu la misi ini la tapi apa misi aku sebenarnya? misi memakan sampai kenyang dan menambahkan berat?

Misi april hari tu nak menurunkan berat badan ...dari tahun lepas lepas lepas dan lepassss...dari dulu lagi...huh!! tak dapat den nak kira berapa kali konon hasrat nak turunkan berat ..memula aja xcited last-last semua entah kemana...macam semalam..konon 1st day induction..puiii langsung tak berjaya..sebab apa? sebab aku telah dibelanja makan oleh pekerja mama dan aku dah perabihkan makanan dengan jayanya... uwaaaaa..nanges pun tiada gunanya fullstop!

Aku risau dengan tumbesaran tummy aku ni...ntah apa cara nak buat supaya jadi langsing dan menarik ha ha ha...takpalah kena usaha jugak la hu hu hu

Lagi buat aku kechewa semalam g timbang erm keputusan sangat mendukacitakan...

Tersedar terus ..eh takan nak capai angka 8 lagi kot....fuhhhh jauh -jauh....

Wednesday, 2 May 2012

Makcik tua vs pak guard..

Tadi temankan mama pi pekan..tujuan temankan pekerja kebun getah jual getah di kilang getah dan bayar keta ..bnayar motor adik dan beli yang sepatutnya..aku yang no fulus ni just temankan aje, untung2 ada yang sedekah seringgit dua ringgit ha ha ha dasar!...

Dah elok2 nak jalan pi bayar motor adik lalu la kawasan makcik dan pak guard yang aku rasa agak kecoh sikit..rasa perbualan lain macam aje..dengar macam pak guard tu tanya macam2 dengan makcik tu lingkungan 70an la...makcik tu pulak tak berapa faham bahasa melayu...teragak2 la menjawab...so aku stop kat situ dan nak tau juga apa yang berlaku...

Alkisahnya..makcik ni pi la keluarkan duit bantuan dekat BSN...rm350.00...tup-tup ada dua orang anjing lelaki dan perempuan pura-pura membantu makcik ni...aku tak salahkan makcik ni sebab aku rasa makcik ni memang tak tahu hapa maybe faktor bahasa dan ketuaan dia macam blur-blur sikit...

Anjing-anjing tu naik kancil..anjing betina tu berbadan gempal n rambut panjang mengurai...dari cerita makcik tu orang tu mengaku anak kepada pakcik jailani..siapa anjing berdua tu makcik tu tak kenal tapi jailani tu makcik tu kenal la...dia pun ikut la naik kancil kerana anjing2 tu offer nak tolong makcik tu...so makcik tu mengikut aje la kemana dibawa..

Lepas sampai ke supermarket ..anjing betina tu bawa makcik tu ke dalam dan sebelum tu dia dah menyuruh makcik tu buka segala barang kemas dan masukkan ke dalam handbag makcik tu , makcik tu dengan tanpa fikir panjang buka dan ikut arahan betina tu supaya tinggalkan beg ke dalam kereta..cuma ic aje yang dibawa keluar....anjing betina yang tak berperikemanusiaan tu cakap kat makcik tu supaya menunggu aje kat situ sementara dia nak beli air padahal???? bawa lari barangan makcik tu.....sedih kan...

pak guard ni pula bangang dan tolol....umur around 50an...dah makcik tu ditimpa kesusahan ..x reti membaca..tak reti mengeja..sibuk soal siasat itu ini....siap tanya x tau ke kena tipu ..kenapa ikut orang tidak dikenali..ingat x apa plat no keta tu..pi report polis la, pi report ke bank la...(aku rasa pakcik guard tu memang takda otak)kesian kat makcik tu terpinga2 aja .bagi aku memang tak salah kalau dia tanya segalanya jika bantu untuk makcik tu dapat balik ke rumah...nama aje sarjan securiti..ingat besar sangat ke pangkat tu ...last2 dia biarkan makcik tu sorang2 ...saya pulak yang sedih ,mama pula aku lihat dah memang sedih...apa perasaan kalau orang tua kita kena buat camtu...ditinggalkan tanpa sesen dan cuma ic aje dalam tangan...

Geram la dengan anjing2 tu..aku rasa anjing pun kalau berakal takan buat macam tu..gile keji...serius geram sangat...aku nak tolong pun aku mana ada transport..yang kami mampu hanya sedekahkan makcik tu rm15 untuk tambang balik ke rumah dia...semoga dengan berbekalkan rm15 tu makcik tadi dapat mengisi perut dan balik ke rumah dengan selamat...

Aku doakan sangat semoga anjing berdua tu dapat balasan yang setimpal kerana menganiaya orang lain aminnnn

Eh ..disebabkan aku rajin temankan depa jalan (mama n pekerja) aku kena belanja makan dan dapat rm20 free ha ha ha ...boleh la topup utk seminggu..thanks!

Boleh plak aku 'terlupa'....

Eh dah 2 mei...terkejut semacam tadi ha ha ha ..tu la kan sepa suruh asyik nak berdiet aje, kan dah lupa berapa hb hari ni...puii...

Macam geli-geli pulak bila cakap pasal diet ni..hampeh! dah lama start diet and dah lama juga cheat untuk berdiet...aku hentam aje nak makan apa...giler bosan aku nak tunggu berat turun..macam2 benda aku buat dari tak makan nasi sampai la korbankan masa aku di kedai semata-mata nak p aerobic..padahal susah benar nak turun berat..setakat ni pencapaian aku paling rendah turun 72kg..tapi kenapa la time tu aku dah puas hati sangat..huhuh series sedih bila ingat balik...dapatkah aku kembalikan berat aku time dolu2?

Semalam aku pi pengajian d rumah my cousin..erm not bad la aku nye selera..kepala hotak betul la...selera semakin bertambah..yang pastinya ini bukan di sebabkan stress sampai senak dah perut akibat kekenyangan ..memang giler bahaya untuk tumbesaran tummy ha ha ha ...siot aje.so please jangan amalkan selalu...kompem size akan bertambah...

Tapi takpa juga coz aku tak makan sangat nasi..yang aku hentam aiskrim..biol..lebih baik aku makan nasi dari aku hentam aiskrim! gula tu gulaaaaaa....takpa2 (senangkan hati sendiri..)

Lagi aku sakit hati dengan adik aku..memula 66kg now dah 58kg gila bangang dia leh capai tahap itu..adakah aku jeles??? ye of kos aku memang jeles sebab dia dah berjaya menurunkan berat dia dengan mudah..tau dia wat apa?? ATKINS DIET itu la jawapannya...

rasa macam, eh aku berbulan diet langsung x sama cam dia huhuhu sakit hati la camni..tak boleh jadi ni...so aku amik kesempatan nak bagitau semua..yang hari ni aku akan start balik diet...yeps go orked go orked...

Start untuk try atkins diet..induction 2 weeks aje...usaha usaha usaha!

Monday, 30 April 2012

yes...

Berat dah turun....ada happy sikit..sejak kebelakangan ni berat turun naik ..tapi x kesah jugaklah yang penting menten...tak lebih dari yang selalunya...

Baru2 ni aku g prvt clinic sebab sakit telinga...besanya memang dia akan amik berat jugak la...he he doc kata berat menten n kurang coz last datang situ berat lebih dari harini he he he alhamdulillah...walaupun berat susah nak turun aku akan pastikan ia tak akan naik...huhuh jenuh tau nak turunkan berat..dah lah dalam contest pun warna merah manjangggg (maknanya takda penurunan n sentiasa naik) hahah ...rasa malu pulak pada diri sendiri....

Now aku dah memang control makan..yes memang aku makan nasi..tapi dalam kuantiti yang sedikit..then malam memang aku tak makan langsung.. kenyang la...lagi satu aku ada makan satu pil yang doc suggest kan pada aku... nama dia jeng jeng jeng..... biarla rahsia...kalau turun berat aku nanti aku aplod yer....

kbai...

spoil betul la..

Seminggu dah tak hapdet belog..walaupun ku tahu bukan ada yang nak baca pun ha ha ha adahakukesah! tak punnn ... Gila lama tak dapat surf tenet..cheh! tak rindu pun nak buka tenet cuma rindu nak baca gossip dasar kan! ha ha ha sebenarnya seminggu tu boring la sangat terpaksa la aku g cc cousin aku..ek eleh dah la busuk dalam tu ..bercampur segala jenis wangian yang meloyakan haktuii... sebenarnya...eh berapa kali sebenarnya aku nak tulis ni..baca aje la kan....minggu lepas adalah minggu yang betul2 buat haku takda mood..dah la takdak internet batery scale lak low...batery lak mahal ..2 keping batery tu rm12 huhuhu mak aiii lebih baik bayar untuk 2 hari nya aerobic tapi nak tak nak kena beli juga la kan..takpa..apa yang boleh buat sabar aje la..dan teruskan untuk control makan...chaiyok..chaiyok.. Dalam isnin minggu lepas aku dapat modem baru..brand Tp-link...setting nya setting cis ..sampai sakit kepala x settle..sakit hati nye pasal cabut segala wire..dah tu call tm pun depa tak tau apa problem he he he ...terus dapat modem baru..syukurrr dapat lagi modem baru free pulak tu..thanks ye staff tm kat KJ tu...semoga murah rezeki tau :)...siap setting lagi hikhik...tu yang dapat hapdet ni.. saja je hapdet pasal mende ni sebab tak tau nak cite pasal apa... huarghhhhh jom tidur ngantuk ler!

Monday, 23 April 2012

modem rosak

berapa hari dah kurang aktif dalam fb or blog.ni semua kilat punya pasal..hhu modem kena sembar kilat la pulak dah.
rasanya modem ni still baru lg, tak sampai pun setahun.yang dulu pun kena sambar kilat juga..bahaya tol.
aku rasa yang aku ni tak boleh betul kalau takda internet hehehee
baru ptg semalam aku beli simkad hotlink bagus..smua pasal nak surf internet la ni...

now online guna hp je..seksa gile nak menaip guna tach skrin.ni hahaha..
kbai.

Friday, 20 April 2012

Sentap sekejap..

Petang tadi lebih kurang pukul 4pm aku ke pekan untuk kirim pasport and gambar visa aku..memula ke abx ..dah siap salin segala alamat orang tu tanya apa benda yang aku kirim ..aku dengan selamba badak dan dengan penuh kejujuran sebagai seorang perempuan yang manis lagi ayu bagitau la itu pasport...ambek kau dari rm11 terus melonjak naik ke rm50..ada berani nak proceed? ha ha ...

Terpaksa tekan minyak 'kaki' dengan kelajuan maxima terus menuju ke poslaju..nasib baikkk masih tak tutup ..rezeki..dah la pose..nasib baik la dah nak dekat waktu berbuka....

Dalam keterujaan 'selangkah' tu aku terkejut n tersentap sekejap...aku rasa semua dah settle kecuali nak pay duit perjalanan tu..rupa2nya bila my cousin tanya about my pinjaman mara baru teringat omaigod bulan ni x bayar lagi...huhuhuhu takut seh tersangkut dan disekat perjalanan....tak relaaaaaa...

sambil berdebar2 ingat hutang pinjaman tu terus tercall my Atok k Muda..ooo nasib baik la dia pandai nk kasi ketenangan kat aku..ku terlupa lak yang aku dah check semakan perjalanan ..takda halangan alhamdulillah...

lega rasa hati....huarghhhh ngantuk la pulak...

jom tido jom....

Thursday, 19 April 2012

Jarum pendek jarum panjang...


Dah pukul 4.10am..mati-mati tadi ingat sudah pukul 5.10min...huhuhuh. Aku pose hari ni..
so mama balik-balik kejutkan untuk sahur sebab semalam aku sibuk komplen n tanya mama kenapa tidak kejut untuk sahur,pastu dan dan tak pose sebab tak sahur hahaha , sekaliiii ambek ko balik2 la mama kejut.

mama n aku tdo kat ruang tamu...so time nk tido mesti tutup lampu, mebi dalam samar2 tu
aku silap tengok jam...betapa semangat aku g masak sambil cuci pinggan mangkuk gelas periuk segala kat sink (nampak sangat pemalas semua pun menimbun kat sink) ha ha ha ... sebab takut tak sempat aku cuma sempat goreng sekeping daging burger ramli...bolehlah asalkan ada kataku dalam hati... he he ...buat nescafe segelas...english bread 2 keping...n kat tepi ada 1000ml air mineral...

Daging tu sudahla panas kelam kabut aku menghabiskan...cuma nescafe tu tak sampai separuh sebab panas...habiskan mineral dan segelas air suam mau tak rasa macam nak muntah...ha ha ha

tiba-tiba sakit perut nak masuk bilik 'termenung'...kalau penakut ni mesti la nak kena tengok pukul berapa dah keh keh...ingatkan dah pukul 5 sekali???? omaigod...baru jam 4.10am kesilapan apekah? kalau ku tahu mesti aku dah g rebus sayur kobis tu cheh!

ni la angkara tengok jarum panjang kat jam tu tapi tak tengok jarum pendek tu kat mana.. eeeee geramnya.. tak pasal2 makan bread aje..

Ni kesilapan yang tah berapa kali dah...dulu lagi teruk ntah apa kena tiba2 mandi jam 3am..ingat dah jam 5 apadaaaaa...

Wednesday, 18 April 2012

hati-hati pilih makanan

Ai like makan eskrim, kek-kek dan cekelat-cekelat...hari ni buka satu magazine...sebenarnya selama ni aku memang tau tapi buat2 lupa sebab makanan sejuk beku ni kan very the sedap...nyummmm..lagi2 la eskrim auwww sangat la mengoda hati dan perasaan..tak sah kalau x makan eskrim..biasanya aku selalu makan eskrim yang warna hijau tu..ala yang rasa mint mint sikit tu..then ade cekelat2 sikit..kalau tak tau imagine aje la warna hijau n ada cekelat2 ha ha ha

haaaaa rupanye eskrim ke cekelat ke kek ke sebenarnya sangat la tak baik untuk orang yang sedang berdiet..u know!~ ahaks...biasanya kandungan gula terlalu tinggi dan bahan pengawet pun ada..tujuannya tak lain dan tak bukan sebab kononnya menambah perisa dan nak kekalkan teksturnya...

Aduh..imagine la kalau sehari aku  makan banyak eskrim tu...seminggu rasanya berat naik juga la kan...GULA tuu..tidak pasal2 sugar level pun naik .... bahaya bahaya..so aku kenalah kurangkan makan eskrim ke cekelat ke kek kek ke..owh cheese cake sedapnya....

amboi...kemain lagi semua nak sedap kan...tapi heran la kenapa benda sedap pasti tak sedap nak dengar kandungan2 dia..semua nya menggemukkan like kfc..kulit ayam kfc tu sedapnyaaaa..tapi kalau nk diet itu la yang tidak perlu dimakan..kalau minum kopi sedap la kalau ada gula cuba kalau takda gula apa kau rasa? oren? ha ha ha ha ..banyak lagi la contoh ..

kalau benda tak sedap pula yang kebanyakkannya bagus untuk kesihatan...

so terserah kita la nak makan sedap ke atau nk yang kurang sedap heeeeeeee.....

puasa

semalam hari kedua aku pose...haa kau..ramadhan dah nk dekat tapi pose lom berganti...so mari la berpose ramai2..dapat kurangkan makan dapat juga ganti pose kannn....

Hari ni pulak memula pose ..tapi dah buka posa pagi tadi, sebab apa? sebab aku tidak tersahur..terjaga pun dah pukul 5 pagi...bukan sengaja tak mau berpuasa cuma b4 tidur pun aku langsung tak minum air, dah la kurang sangat minum air sebelum berbuka puasa semalam kan...so aku amik keputusan utk tidak berpuasa pada hari ni...takpa esok n minggu depan kan masih ada....

Aku tak nak la macam sebelum-sebelum ni akibat suka bertangguh terus la tak terganti puasa ...ganti puasa tu kan wajib.....

Monday, 16 April 2012

Selangkah...

Apa motif? tiba-tiba tayang muka macam..selangkah menuju bahagia ke apa? ha ha ha ... Actually bukan hapa pon, saja nk tayang pic yang baru amik pagi tadi..Banyak2 gambar size kecik2 ni kan..baru la kali ni rasa sikit puas hati..semuanya cantik terletak..kalau sebelum2 ni..tudung senget la..bibir senget la..pendekkan cerita sana sini senget benget..tapi kali ni owh...cun seh !! puiii..perasan la sangat...
Apa kena mengena title selangkah dengan entry ni? kompom sapa baca pun pening takda kena mengena he he he sebenarnya ni la gambar yang akan menggambarkan makna selangkah itu....
Ni hah ....
Dah siap pon tepat kul 12pm tadi..bukannya susah pon nak buat..so ibu-ibu , bapak-bapak, kakak-kakak sila buat pasport sekarang untuk memudahkan anda pi kemana-mana yang anda suka..cheh macam lagu zizan ft kaka tu kah kah ...kalau iut cara tu nahas la..(katanya la)...
Buat buku kulit merah ni kejap aje pun..kalau dulu amik masa 2weeks coz depa kena hantar ke kk. tapi now dah senang dah siap dalam masa 1/2jam kalau tak offline...tu la senangnya kalau semua benda di buat di tempat sendiri...gud la kan....keja pun jadi sinang...
Eh tapi buat buku kulit merah ni nak p mana?.......
Doakan semoga urusan dipermudahkan oleh Allah SWT..semoga tidak ada halangan dan semoga tidak berubah hati Aminnnnn ya Rabbal alamin....
p/s: pic shawl hijau tu oghe kata macam mualaf..gila baban tol..tapi cute kan hahahah

Saturday, 14 April 2012

Sebak...

Balik dari pasar sabtu biasanya sebelum tidur aku akan online, tapi kali ni aku terus tertidur mebi sebab terlalu keletihan coz semalaman membuat kuih dan meniaga pada awal pagi.....after hantar mak ke bustop aku terus online then aku terbaca status kak Sri Diah yang buat aku terus menangis...
Sahabat alam maya yang dah aku anggap sebagai kakak aku telah kembali ke rahmatullah pada jam12 semalam kerana menderita sakit cancer stage 4...huh
..sebak sangat..sangat..aku nangis sampai susah rasanya nak bernafas...
Perkenalan aku dengan arwah bermula dalam facebook..sering bertanya khabar...dan satu ketika aku memuat turun gambar buah terap dalam fb ku...bermula komen arwah yang terasa kepingin sangat untuk merasai kelazatan buat terap...kebetulan musimnya dan aku berusaha mencari buah terap yang belum masak sepenuhnya untuk
ku kirimkan kepada arwah...
Ni pic bungkusan yang saya amik dari fb arwah..
Ni pula isinya..walaupun suda kelihatan tidak menarik tapi rasanya tetap manis ..kata arwah..
dan sebagai balasannya arwah mengirimkan saya biskut batang buruk dari johor dan benih bunga telang....thanks akak....
Sampai sekarang aku masih menangis...teringat arwah call dan bersembang dengan aku..dia hampa sangat bila visa belum diluluskan untuk dia mengerjakan umrah...dan betapa gembira suaranya call aku and bagitahu visa sudah di luluskan...
Kak yang ku kenali seorang yang kuat semangat untuk meneruskan hidup walaupun menderita dengan sakit kanser..sering menasihati aku tentang kehidupan..tentang kematian itu pasti dan kehidupan yang serba mencabar...
Tapi aku sedih kerana tidak sempat bersemuka dan memeluk arwah :(
semoga arwah ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman..amin ya rabbal alamin...al-fatihah...

Friday, 13 April 2012

sampai bila..

Kalau bukan sekarang bila lagi..sampai bila harus cenggini....
Bukan tak mau diet, bukan x mau berhenti makan...
disiplin sangat tadak!
Today...untuk breakfast aku cuma sempat minum then teruskan buat kerja...omaigod...skip meal utk breakfast....huhuhu
Lunch aku makan sedikit nasi yang dah disukat..satu mangkuk cina..yang paling the kecik la :)..ikan 2 ekor then telur sebijik...huhuhu....
Hopefully malam ni tidak macam semalam...perut berkeroncong sampai pagi...pas tu gastrik ..pastu komplen...sendiri yang tidak reti jaga makan...
Jeles memang jeles dengan kekawan yang sudah banyak penurunan ..apakan daya...
selagi tidak berdisiplin selagi itu berat bertambah....homaigoddd!

Kejutan...

sepanjang minggu ni penuh dengan kejutan yang aku rasa boleh buat sakit jantung..huh!!
Memula kucing kami hilang..mungkin bagi korang bukan kejutan la tapi bagi kami memang satu kejutan bila hilang then cuma nampak bangkai kucing tu..sedih sobs sobs ...
Dalam minggu yang sama pulak berlaku kemalangan di tepi kawasan rumah...van terbabas dan mehentam kaki lima orang...syukur pemandu selamat..cuma pengsan.nasib baik van t
ak terbakar coz i dun know la kalau terbakar..memang melibatkan banyak benda,...van masuk dalam rumah ..pemandu pulak tersepit...kalau terbakar? sendiir mau ingat la kan...cuma yang tak best nya tu kenapa accident?? penyebabnya tidak lain tidak bukan sebab MABUK...menyusahkan betul lah! Naseb baik la tadak sakit jantung kalau ada innalillah dah...huhuhu...
Ni pulak kes hari ni..tepon asyik bunyik tak henti2...maka aku yang sedang dalam toilet termenung ni cepat2 la menyelesaikan apa yang perlu...owh pekerja kebun mama call ni antara perbualan kami..
she: Orked ko tak pi pasar ke? (nada menjerit)
me: Gila apa...hari ni jumaat ada apa d pasar?
she: ada orang mati...
me: mati kenapa (start menggeletar)?...biar betul ni....
she: betul la ...ada orang mati bergantungan di kabel letrik...
me: ok ok...kamu dimana?
she: kami otw nak ke sana....
Gila baban betul aku dah start mengigil seluruh badan..b
iar benar..dup dap dup dap....huhuhuh semoga bukan dari kalangan keluarga ku....
Pakai apa yang patut terus keluar ke jalan ...tengok kat pasar memang gila ramai orang...bomba n polis..aku pun nk pi sat....ni la pemandangan time tu....
.
Ramai kan..budak2 baru balik dari sekolah time ni...
Mangsa yang tergantung di kabel...
kesian..
Kematian adalah sesuatu yang pasti..cuma cara kematian kita ..umur kematian kita yang berbeza....
Semoga kita dijauhkan dari semua perkara buruk amin.....

Wednesday, 11 April 2012

haru biru

haru biru belog ai...tiaw betul la...

nanti la buat balik huhuhuh dem

Kedekut...

Tamak..kedekut..tamaha..sama je erti semua tu..heran la zaman sekarang ni masih ramai yang kedekut tahap tikus...apa untungnye kedekut erk..macam nk lempang laju2 sehabis baik...citt..cakap pun tak guna...

Ingatla..kalau kita pemurah pasti kita murah rezeki...teringat cerita my late grandpa time dia poie ke menunaikan Haji dulu...time tu dia join rombongan la kan..then sampai sana rezeki atok sangat murah...owh dengar cerita pun cam menarik...ni kisah lama pon tapi lama tak lama leh jadikan tauladan kan...cita nya cam ni....

kata atok..time kat sana tu dia tak pernah rasa kenyang...bukan la maknanya atok tu pelahap kan tapi..time makan aje kekawan atok sangat la heran bin ajaib sebab atok asyik makan makan dan terus makan...padahal kawan2 dia semua dah tak sanggup nak makan ..kerana kekenyangan...imagine aje la atok sorang-sorang aje makan...ha ha ha ha mana taknya balik mesia atok tambah gumukk...pas tu time jalan2 ponnn orang hulur makanan...bukan sorang tapi adaaa aje orang yang bermurah hati nak kasi kat atok itu dan ini...Alhamdulillah...

Mungkin kerana sikap atok yang pemurah kot dia dapat ganjaran disana ....syukurrr...tak rugi kan kalau pemurah??

sebenarnya aku bukan apa pun...saja aje la nak fikirkan kenapala ada juga spesis manusia yang kedekut ni..nak kata tak berduit..senang la pulak dapat duit..walaupun bukan juta-juta atau ribu raban at least ada la sikit kan...tapi bila minta sumbangan ape2 puihhh nak minta seringgit pun susah inikan pulak beringgit2..alasan demi alasan yang diterima...aduhaiiiii....makan pakai sendiri pun tak teratur padahal duit ribu2....ops!!!

Takplah kalau dia nak teruskan macam tu teruskan aje la....sampai kemana aje duit tu bertahan...beringat aje la ye....

Tuesday, 10 April 2012

Aku yang selalu lupa...

Asyik-asyik sentap...
bosan dowh nak dengar ayat sentap...
kata sentap tapi disiplin tu takde...

hari ni misi meneruskan diet yang sudah lama terkantoi...
awal pagi merupakan permulaan yang baik untuk memulakan misi diet...

sedap okeh just minum kopi pahit...
makan sayur sawi rebus...gila tak sedap..lepas tu makan sosej ..carbo dalam 0.07gm seketul...ok la tu..

tengahari sikit mama dah suruh masak sebab lapar..aduhhhh masalah besar...asal aku dah start masak mulut pasti x berhenti mengunyah..ermmm bertahannnn chaiyok chaiyok..(kataku kepada diri sendiri..puihhhh)...

nak elak makan nasi aku tanak ubi..elok sangat la tu..rupa2nya ubi keledek carb nya tinggi..sialan betul huhuh kantoi kat situ...

jalan ke pekan memula tak mo singgah pasar malam tapi ingat pesan mak ..nak makanan...ermmmm 2 stik hati ayam..n keropok lekor + murtabak sayur..hambek kau..

ooowhhh orked ..sampai mati berat pun x turun kalau asyik makannnn!!!

Monday, 9 April 2012

sentap okeh!

berat dah naik 2 kilo...

ok ..aku tipu..mebi naik 2 kilo lebih...sentap okeh! rasa nak melompat kesedihan...sangat tidak puas hati...kenapa mengapa bagaimana...aduh, susah betul turunkan berat badan kan...lagi2 oghe chomel macam den ni...hak tuiiii...

Anugerah khas since 2 bulan berturut-turut..haruskah aku lompat sambil jerit HORAYYY...malu den okeh..malu...

oleh yang demikian...cheewah...semangat diet telah kembali...dan petang tadi aku dah poie beli sayur-sayuran ye adik-adik...lepas ni no nasik...takut seh angka 8 tu timbul balik...palissss palisss....

Jom tidur...tak cukup tidur pun salah satu sebab kegemukan..opsss! aku tak gemuk..aku comel

sekian...